Чому ЗСУ не можуть збивати російські балістичні ракети: Ігнат відповів

Російські балістичні ракети, зокрема гіперзвукові “Кинджали”, якими в четвер, 26 січня, атакували Україну, ЗСУ не можуть виявляти й збивати.

Збивати такі ракети може тільки зенітно-автоматична система, яка виявляє і знищує таку ціль, наприклад, Patriot і SAMP-T. Про це в ефірі телемарафону заявив речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

“Немає таких засобів, які можуть виявляти й збивати надшвидкі ракети “Кинджал”. Це ракета, яка летить балістичною траєкторією. МіГ-31 доставляє її до верхніх шарів атмосфери, там запускає, і вона вже летить і з величезною швидкістю опускається на ціль”, сказав він.

Як розповів Ігнат, те саме стосується і ракети Х-22.

“Вона запускається з літака Ту-22М і летить зі швидкістю п’ять тисяч кілометрів на годину. Надто мало для часу, щоб її збити. На збиття є сорок секунд”, пояснив речник командування Повітряних сил Збройних сил України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цих ракет не так багато для чого росіянам дорогі “Кинджали”

“Кинджал” це авіаційний ракетний комплекс з високоточною гіперзвуковою аеробалістичною ракетою.

Ракети “Кинджал” запускають з літаків-носіїв, після чого вони летять з гіперзвуковою швидкістю (удесятеро вище за швидкість звуку) і маневрують в польоті.

Загальна конструкція ракети приблизно така ж, як у комплексу “Іскандер”, однак з модифікованою секцією наведення. Вона здатна вражати і нерухомі, і мобільні цілі.

Бойова частина еквівалентна 4 тис. кг тротилу.

Після запуску ракета піднімається заввишки близько 20 км, а потім падає на ціль, як звичайна балістична ракета. Через це її важко збити системам ППО.

Основним носієм ракет комплексу “Кинджал” є модифікований літак МіГ-31К. Один борт здатен нести одну ракету.

Італія вирішила передати Україні ЗРК SAMP-T, Aspide, а також артилерію та дрони ізраїльського зразка.

Зокрема, до нового пакету допомоги повинна ввійти партія дронів-камікадзе Hero-30, які мають ізраїльські комплектуючі. Достеменно невідомо, чи погодив таку передачу Ізраїль, який раніше відмовляв Україні у збройній допомозі. Про це повідомляє Corierre della Sera.

Проте італійське видання запевняє, що протиповітряна оборона України буде суттєво посилена, оскільки зенітно-ракетний комплекс SAMP-T називають європейським аналогом системи Patriot. Він має дальність 100 км та здатен збивати балістичні цілі.