“Кернел” купив термінал для перевалки олії в порту “Південний” за $20 млн

Агропромисловий холдинг "Кернел" придбав термінал у порту "Південний" Одеської області. "ОйлЕкспортТермінал" може приймати та окремо зберігати всі види рослинних олій – соняшникову, соєву, ріпакову, а загальна потужність для зберігання складає 49,4 тис. тонн, пише "БізнесЦензор".

CEO "Кернел" Євген Осипов назвав новий актив стратегічно важливим для компанії з огляду на відсутність перевалки олії на терміналах Миколаєва, сказано в повідомленні компанії.

У 2019-2022 маркетингових роках на Миколаїв припадало близько половини загального обсягу перевалки олії в Україні.

"Миколаїв має історичне значення у цьому питанні. Через повномасштабну війну порт і термінали зупинені й поки знаходяться поза зерновим коридором. Тож компенсуємо тимчасові втрати за рахунок "ОйлЕкспортТермінал" у "Південному", – наголосив Осипов.

За даними звітності компанії, угода з придбання 100% частки у терміналі була завершена у грудні минулого року, уточнює видання Latifundist. Вартість угоди склала $19,8 млн.

Придбаний термінал раніше належав і був побудований компанією Risoil.

Інші термінали компанії "‎Кернел" — "Трансбалктермінал" і "Трансгрейнтермінал" — знаходяться у порту "Чорноморськ".

Як повідомлялося, агрохолдинг "Кернел" у 2022 фінансовому році отримав $41 млн чистого збитку порівняно із $506 млн чистого прибутку у попередньому фінансовому році.

Найбільшим співвласником "Кернела" через Namsen Ltd. є український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 39,3%.