Окупанти навигадували собі нових перемог на Донбасі

24 січня російські окупанти масово стверджували, що вони нібито почали наступ на місто Вугледар Донецької області. Насправді це лише спроба створити позитивний наратив на тлі відсутності прогресу у Бахмуті.

Так, російські пропагандисти стверджували, що російські військові 155-ї бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту прорвали оборону України в районі Вугледара і просунулися північніше Павлівки, а також західніше Миколаївського. Свої заяви підкріплювали словами командира російського батальйону “Схід” Олександра Ходаковського, повідомляють в Інституті вивчення війни (ISW).

Однак той відредагував свій початковий пост в соціальних мережах і видалив згадки про конкретні російські підрозділи.

“ISW не зафіксувала будь-яких відеозаписів, що вказують на те, що російські війська почали локальний наступ в районі Вугледар станом на 25 січня. Імовірно, мають намір повторити аналогічні дії в Запорізькій області, де російські джерела поширили твердження про наступи без будь-яких підтверджень. Відвертали увагу від того факту, що їхні сили не домоглися значних успіхів в оперативному відношенні навколо Бахмута”, – відзначили в ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бої за Бахмут, Сватове і Кремінну: показали свіжі карти війни в Україні

Ознак реального відновлення окупантів у західній частині Донецької області немає. Вони витратили багато сил на це ще в листопаді.

“155-а бригада морської піхоти сильно деградувала в ході наступальних операцій в районі Вугледара в листопаді 2022 року. Навряд чи зможе відновити новий наступ на цій ділянці фронту”, – вважають аналітики.

Президент Росії Володимир Путін не змінив цілей у війні проти України. Він і далі має намір захопити її. Проте досягти цієї цілі Росія нездатна, заявила заступниця помічника глави Пентагону з питань Росії та України Лаура Купер.

Нездатність Росії досягти своїх цілей зумовлена недостатністю та слабкістю її військ. Натомість Вашингтон розширює номенклатуру озброєнь для України. Пакет для Києва, очікують у Пентагоні, допоможе Україні повернути окуповані Росією території.