Данія, Швеція, Литва, Естонія оголосили про нову військову допомогу Україні

Данія передасть Україні 19 самохідних гаубиць Caesar французького виробництва, зокрема й ті, що ще перебувають на стадії замовлення, повідомило в четвер, 19 січня, міністерство оборони Данії, констатує DW.

"Ми були в постійному контакті з українцями щодо, зокрема, артилерійських систем Caesar, і я радий, що зараз ми отримали широку підтримку данського парламенту, щоб передати її для боротьби за свободу України", – заявив міністр оборони Данії Якоб Еллеманн-Єнсен у своїй заяві, цитує агенція AFP.

Наразі до Данії було доставлено лише кілька гаубиць Caesar, і в заяві, опублікованій міноборони, зазначається, що ця система все ще перебуває на стадії впровадження в данських збройних силах. "З системою все ще існує низка технічних проблем, які доведеться вирішувати у співпраці з виробником і Україною", – заявили в міністерстві.

"Україна запросила цю артилерію, незважаючи на ці проблеми", – додали в міністерстві.

Раніше в четвер, 19 січня, уряд Швеції повідомив, що підготував нову партію військової допомоги Україні, до якої будуть включені близько 50 бойових машин піхоти Stridsfordon 90, а також сучасні самохідні гаубиці Archer, про постачання яких раніше просила Україна.

Уряд Естонії також повідомив, що надасть Україні нову партію військової допомоги на 113 мільйонів євро, до якої увійдуть десятки гаубиць, понад 100 протитанкових гранатометів Carl-Gustav, боєприпаси до них і вантажівки для перевезення снарядів. Це буде найбільший пакет оборонної допомоги, наданої країною Києву від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Литва надасть Україні новий пакет військової допомоги приблизно на 125 мільйонів євро, який міститиме боєприпаси, вертольоти і гармати. Про це повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас у Twitter, констатує "Громадське".

«Сьогодні у мене є кілька хороших новин від Литви для України. Новий литовський пакет летальної підтримки складається з десятків зенітних установок L70, боєприпасів та двох гелікоптерів Мі-8», — йдеться у повідомленні.

Автоматична 40-мм гармата L70 розроблена шведською компанію AB Bofors та надійшла на озброєння армії Швеції у 1950-х. ЇЇ широко постачали за кордон і за ліцензією випускали у шести різних країнах НАТО. Гармату наводять електрогідравлічним приводом, але можна і вручну.

Загалом ця країна з населенням менше як 2,8 млн уже надала Україні допомогу на понад 640 мільйонів євро, з яких 232 мільйони — на потреби армії. Зокрема Литва надала системи ППО Stinger, протитанкові засоби, бронежилети й каски, міномети калібру 120 мм, стрілецьку зброю, боєприпаси, тепловізори.