РФ перекидає у бік Запоріжжя живу силу й десятки танків

На Донеччині в тимчасово захопленому російськими військовими Маріуполі поновився рух військової техніки в напрямку Бердянська Запорізької області.

Танки й вантажівки протягом доби рухалися містом у великій кількості, заявив 17 січня радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram.

“Загалом до 20 танків та близько 30 вантажівок із живою силою. Також фіксували двічі на день колони паливозаправників з боку Новоазовська в бік Бердянська та назад. Напрям півночі Донецької області без руху”, написав він.

Тим часом у зруйнованому росіянами місті тривають роботи з демонтажу будинків.

“Нові пустелі замість житлових кварталів. Після Лівобережжя та Приморського району окупанти активно зносять Центральний район по проспекту Мира, Металургів та історичну частину міста. Однозначно можна зробити висновок, що демонтаж рухається у двох напрямах: потенційно цікаві частини для забудовників (Приморський район), приховання наслідків воєнних злочинів (Центральний район з огляду на вибірковість демонтажу)”, зазначив Андрющенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія масово перекидає до Маріуполя вантажівки з живою силою: відео

Ще один український ресурс попав під розкрадання. Окупанти заявили про відновлення з весни видобутку каоліну. Видобуток будуть контролювати росіяни, призначені “керівниками уряду” так званої ДНР.

“Не лише каолін. Росіяни планують розпочати видобуток цирконію в районі села Нікольське Маріупольського району. Плани “родини Януковича”, які було зірвано спочатку Революцією гідності, а потім чисельними акціями протесту реалізуються окупантами. Наслідки такого видобутку будуть критичними для екології всього Маріупольського району. Однак, де наслідки, а де російські прибутки”, додав радник міського голови Маріуполя.

У Маріуполі весною 2013-го на перші екологічні мітинги вийшло 300 людей. Згодом у листопаді зібралися 5 тис. маріупольців. Тоді Азовсталь закрила свою аглофабрику. Організатору того мітингу подзвонив особисто Рінат Ахметов.

Повномасштабне вторгнення Росії підірвало статки Ахметова. Величезні металургійні заводи в Маріуполі, що належать йому, перетворилися на руїни, аграрні угіддя простоюють і вкриті мінами, заводи не працюють через вимкнення електроенергії, а морські перевезення скоротилися.