Deutsche Bank і Morgan Stanley очікують зростання євро

На тлі падіння цін на енергоносії та пророцтв про рецесію з`являється чітке уявлення про те, що основна економічна шкода вже позаду, пише Bloomberg, констатує zn.ua.

Стратеги Deutsche Bank AG і Morgan Stanley вважають, що євро може зрости до $1,15, піднявшись із поточного семимісячного максимуму $1,07. Nomura International Plc прогнозує зростання до $1,10 до кінця місяця.

"Ми отримали чудову погоду, — сказав Марк Маккормік, валютний стратег TD Securities в інтерв`ю Bloomberg Television. — Це була дуже хороша подушка безпеки для того, щоб Єврозона подолала рецесію".

Це різка зміна настроїв порівняно з 2022 роком, коли євро впав до паритету щодо долара. Помірні температури по всьому континенті зняли з рахунків катастрофічні економічні сценарії, давши інвесторам впевненості.

Тенденції за межами Європи також підтримують "бичача" теза ("бик" на біржовому сленгу — це інвестор, який купує акції з розрахунку на зростання курсу, щоб дорожче продати). Багато інвесторів очікують послаблення долара, особливо якщо інфляція в США пом`якшиться, а Федеральна резервна система (центральний банк США) завершить цикл посилення базової ставки.

Швидкі темпи відновлення економіки Китаю також сприяють європейській економіці, оскільки слабшають перебої у ланцюжках постачання.

"Ризики зниження курсу євро зменшуються завдяки зниженню цін на газ", – сказав Геттінбі, портфельний менеджер Aegon.

"Ведмеді" (на біржовому сленгу — інвестори, які заробляють на падінні курсу, в умовах в`янучої економіки), як і раніше, побоюються, що Росія може посилити атаки на Україну, а високі ціни на енергоносії, що зберігаються, можуть стримувати зростання. Більш сильні інфляційні чи економічні дані США також можуть викликати новий напад зміцнення долара з допомогою євро, якщо ФРС дотримуватиметься агресивної позиції.

Стратеги JPMorgan Chase & Co. як і раніше, насторожено ставляться до траєкторії розвитку економіки, але стверджують, що яструбиніша позиція Європейського центрального банку підтримає євро. Грошові ринки вказують на те, що ЄЦБ посилить політику приблизно на 150 базисних пунктів цього року, тоді як від ФРС очікують 60 базисних пунктів.

Трейдери стежитимуть за останніми даними щодо інфляції в США у четвер у пошуках нових доказів послаблення цінового тиску.

"Все складається для більш тривалого зниження долара", — написав Джордж Саравелос, голова відділу валютних досліджень Deutsche Bank, у своїй записці, в якій він виклав свою позитивну позицію щодо євро.

"Два ключові чинники привабливості долара як "безпечної гавані" — енергетичний шок у Європі та політика "нульового ковіда" в Китаї — відпали", — додав він.