Зеленський і Дуда вшанували загиблих поляків у Львові: фото

Президент Володимир Зеленський та президент Польщі Анджей Дуда разом відвідали Меморіал орлят на Личаківському цвинтарі у Львові.

Також вони відвідали українські поховання, повідомила канцелярія Дуди

“На Личаківському кладовищі у Львові президенти Польщі та України віддали шану львівським орлятам. Вони також вшанували українців, загиблих у боях за Львів у 1918 році, та відвідали частину кладовища, де поховані українські військові, що загинули у війні з Росією”, – підписав держсекретар канцелярії Якуб Кумох.

Львівськими орлятами називали молодих поляків, які з 1918 року воювали проти Західноукраїнської народної республіки. У міжвоєнну добу польська влада збудувала їм меморіал на Личаківському кладовищі. У радянську добу він був закинутий. 2005 року меморіал відновили. Він символізував порозуміння між українцями та поляками. Поруч збудували меморіал загиблим воїнам Української галицької армії.

В останні роки напруженість у питаннях історичної пам’яті Варшаві не дозволили провести капітальний ремонт на меморіалі. Україна опротестувала таким чином знищення меморіалів УПА та появу кримінальної відповідальності за заперечення “злочинів українських націоналістів” у Польщі.

Президент Польщі Анджей Дуда і президент Литви Гітанас Науседа приїхали в Україну у середу. Лідери країн підписали декларацію.

Дуда заявив про передачу Україні танків Leopard 2 в межах міжнародної коаліції.