Як змінилися розміри судових зборів із 1 січня 2023 року

Із 1 січня 2023 року змінився розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який складає 2684,00 грн. Це спричинило й зміну розмірів судових зборів за подання заяв, скарг та інших процесуальних документів до судів. Про те, які саме судові збори та на які суми зазнали змін, розповіла в Кам’янському місцевому центрі з надання безоплатної правової допомоги на Дніпропетровщині, пише "Інтерактивна бухгалтерія".

Тож за подання фізичною особою до суду позовної заяви:

– майнового характеру доведеться сплатити: 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (не менше 1073,60 грн та не більше 13 420 грн);

– немайнового характеру – 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1073,60 грн);

Із 2023 року 0,2 розміру прожиткового мінімуму – 536,80 грн – сплачуватимуть фізичні працездатні особі за подання до суду таких заяв:

– у справах окремого провадження;

– про забезпечення доказів або позову;

– про перегляд заочного рішення;

– про скасування рішення третейського суду (міжнародного комерційного арбітражу);

– про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду (міжнародного комерційного арбітражу);

– про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду;

– про роз’яснення судового рішення, які подано.

Розгляд заяви про видачу судового наказу обійдеться у 0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 268,40 грн, а за скасування такого наказу доведеться сплатити 0,05 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 134,2 грн.

За заяву про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України встановлено судовий збір у 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 536,80 грн.

А ось подати апеляційну скаргу на рішення суду обійдеться дорожче: 150 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги. А за подання касаційної скарги на рішення суду: 200 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Подання фізичною особою апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду коштуватиме 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб , а саме – 536,80 грн.

За повторну видачу копії судового рішення сплачуватимемо 0,003 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний аркуш паперу – 8,05 грн.