Аналітики США спростували заяви РФ про захоплення Соледара і оточення Бахмута

Захоплення росіянами Соледара на Донбасі не означатиме, що місто Бахмут Донецької області опиниться в оточенні.

Російські окупанти не захопили Соледар, а інформація та заяви про нібито контроль над населеним пунктом, що поширюються ними, не відповідають дійсності, йдеться у новому звіті аналітиків американського Інституту вивчення війни ISW.

“Російські війська не захопили весь Соледар, незважаючи на кілька неправдивих заяв про те, що місто впало і що Бахмут знаходиться під загрозою неминучого оточення. Кілька російських джерел стверджували, що 10 січня сили приватної військової компанії “Вагнер” просунулися на захід від Соледара. Засновник російської ПВК Євген Пригожин спростував ці заяви, зазначивши, що “вагнерівці” все ще ведуть боротьбу проти скоординованого українського опору”, сказано у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оборонці Соледара відповіли Пригожину, який оголосив про “котел”

В ISW лише 10 січня спостерігали візуальне підтвердження присутності “вагнерівців” у центрі Соледара. Однак реальність контролю над територією в Соледарі від кварталу до кварталу незрозуміла через динамічний характер міських боїв.

“Армія РФ протягом кількох місяців значною мірою намагалися досягти тактичних успіхів у районі Соледара. Але навіть якщо прийняти за чисту монету російські заяви, захоплення Соледара не означатиме негайного оточення Бахмута. Контроль над Соледаром не обов’язково дозволить російським військам встановити контроль над критично важливими українськими наземними лініями комунікацій до Бахмута”, підсумували аналітики.

Російські війська розпочали потужний штурм Соледара після того, як їм не вдалося окупувати місто. За словами спікера Східного угруповання військ ЗСУ Сергія Череватого, російські загарбники зосередили у Соледара найкращі підрозділи “Вагнера”.

8 січня командувач напрямком генерал Олександр Сирський відвідав території Бахмутського та Соледарського напрямів для зміцнення оборони українських позицій.