Туреччина постачає Україні касетні боєприпаси – ЗМІ

Туреччина передає Україні касетні боєприпаси, які були виготовлені у часи “холодної війни”.

Боєприпаси dual-purpose improved conventional munitions, DPICM призначені для ураження бронетехніки, кожен з яких може розкидати 88 набоїв. Про це пише видання Foreign Policy.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Лондоні наголосили на танках для України

Туреччина почала постачати ці боєприпаси Україні у листопаді 2022 року, повідомили деякі американські та європейські чиновники.

“Після того, як США відмовили (Україні) у доступі до касетних боєприпасів, Туреччина стала єдиним місцем, де вони могли їх отримати. Це просто показує, що, попри те, що Туреччина в деяких відносинах зближується з Росією, вона стає справді важливим прихильником України у військовому відношенні”, – пише видання, з посиланням на джерело.

Сполучені Штати заборонили експорт таких снарядів через те, що, приблизно, чверть з цих елементів не розривається.

Однак арсенал таких боєприпасів є в Туреччині, і саме звідти його передають Збройним Силам України.

У посольстві Туреччини та у Міністерство оборони України відмовились коментувати ситуацію.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу підтримав мирний план президента Володимира Зеленського.

План передбачає вихід України на кордони 1991 року, репарації та трибунал для воєнних злочинців Росії. Міністр сказав про це під час візиту до Південно-Африканської Республіки, передає Anadolu.

Туреччина вірить, що війна Росії проти України закінчиться за столом переговорів. Чавушоглу каже, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган працював над перемир’ям та міцним миром з 24 лютого.