Помер останній король Греції: факти з життя колишнього монарха

Колишній і останній король Греції Костянтин II помер 10 січня у приватній клініці в Афінах. Йому було 82 роки.

Причиною смерті стала поліорганна недостатність внаслідок інсульту. Про це повідомляє Associated Press.

Костянтин II правив Грецією з 1964 по 1973 рік. На референдумі 1974 року монархія була скасована. У країні проголосили республіку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Померла королева Єлизавета II

Все майно короля було конфісковано грецьким урядом, а його самого позбавили громадянства. Згодом Костянтин подав позов до грецького уряду в Європейському суді з прав людини на 320 мільйонів фунтів стерлінгів як компенсацію за вилучене майно. Але домігся лише часткової виплати, яку Греція виплатила зі свого фонду “надзвичайних стихійних лих”.

Костянтин II жив у вигнанні і тривалий час приїздив на батьківщину лише з короткочасними візитами. В останні роки життя колишній монарх повернувся до рідної країни і мешкав у Пелопоннесі та в Афінах.

Останній король Греції Костянтин II народився 2 червня 1940 року в Афінах у сім’ї принца Павла, молодшого брата короля Георга II і спадкоємця престолу, і принцеси Федеріки Ганноверської.

Його старша сестра Софія дружина колишнього короля Іспанії Хуана Карлоса I. Принц грецького походження Філіп, покійний герцог Единбурзький і чоловік покійної королеви Сполученого Королівства Єлизавети II, був його дядьком. Костянтин є хрещеним батьком британського принца Вільяма.

До своїх останніх днів Костянтин, визнаючи, що Греція стала республікою, продовжував називати себе королем Греції, а своїх дітей принцами та принцесами, хоча країна більше не визнавала дворянських титулів.

Більшу частину своїх років у вигнанні він жив у передмісті Гемпстед-Гарден у Лондоні, і, як кажуть, був особливо близьким зі своїм троюрідним братом Чарльзом, принцом Уельським, а тепер королем Чарльзом III.

Костянтин подорожував з датським паспортом, як датський принц.

У нього залишилася дружина, колишня принцеса Данії Анна-Марія, молодша сестра королеви Маргрете II; п’ятеро дітей: Алексія, Павло, Ніколаос, Теодора і Філіппос; і дев’ятеро онуків.

У Лондоні 29 грудня померла британська дизайнерка 81-річна Вів’єн Вествуд. Вествуд називають “королевою панку”. Вона стояла біля витоків цієї субкультури на початку 1970-х разом із учасниками гурту Sex Pistols, які регулярно з’являлися на публіці в одязі її авторства.

За даними на 2021 рік, статки дизайнера перевищують $50 млн.