В ООН зробили гучну заяву щодо екокатастрофи на планеті

Озоновий шар планети може відновитися усього за декілька десятиліть.

Зусилля з відновлення озонового шару спрацювали за планом, ідеться у звіті ООН, пише BBC.

“Озоновий шар почав руйнуватися в 1970-х роках, а діра досягла максимуму у 2000 році. Міжнародна угода 1987 року про припинення використання шкідливих хімікатів, які пошкоджували шар, виявилася успішною. Ця угода стала першим договором ООН, який було спільно ратифіковано, і майже 99% заборонених озоноруйнівних речовин наразі вилучено з виробництва”, сказано у повідомленні.

Озоновий шар це тонка частина земної атмосфери, яка поглинає більшу частину ультрафіолетового випромінювання Сонця. Коли ця оболонка виснажується, шкідливе випромінювання може досягати поверхні, завдаючи шкоди людям та іншим живим істотам. Ультрафіолетові промені можуть пошкодити ДНК і призвести до сонячних опіків, підвищуючи ризик раку шкіри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Енергія зі снігу: у Японії стартували надзвичайні дослідження

Хлорфторвуглеці (CFC), які зазвичай містяться в балончиках, холодильниках, піноізоляційних матеріалах і кондиціонерах, виявилися найбільшими винуватцями у знищенні озонового шару. Згідно зі звітом ООН, якщо поточна політика збережеться, озоновий шар буде відновлено до значень 1980 року до появи озонової діри.

Зокрема відновлення відбудеться у таких локаціях:

до 2066 року над Антарктикою, де руйнування озонового шару було найбільшим;

до 2045 року над Арктикою;

приблизно через два десятиліття над рештою регіонів.

Водночас збереження озонового шару вплинуло на зменшення глобального потепління, оскільки деякі шкідливі хімікати, які були виведені з виробництва, є потужними парниковими газами. Ця поступова відмова дозволить запобігти потеплінню до одного градусу до середини століття.

Канадські вчені з’ясували, що ризик поширення вірусу, який може спричинити наступну пандемію, вищий поблизу місць танення льодовиків.

Дослідження показало, що разом із підвищенням глобальної температури збільшується і ризик виходу вірусів та бактерій, які “сплять” у вічній мерзлоті. У розмороженому стані вони можуть заразити місцеву дику природу.

Подібні випадки вже були зафіксовані. Так, 2016 року спори сибірки, які “прокинулися” з туші мертвого оленя внаслідок різкого потепління, викликали спалах захворювання в Сибіру.