Суд не задовольнив позов “Укренерго” до “ДТЕК Західенерго” на 1 млрд грн

13.12.2022 Госпсуд Львівської області відмовився задовольнити позов "Укренерго" до "ДТЕК Західенерго" про стягнення 1,04 млрд грн (справа №914/56/22).

Згідно з судовими матеріалами, свої позовні вимоги держкомпанія обгрунтовувала тим, що відповідач не оплатив у повному обсязі надані позивачем послуги з передачі електроенергії в межах договору №0424-02013 від 04.05.2019 за період вересень 2019 року – жовтень 2021 року на загальну суму 697,5 млн грн. Крім того, позивач нарахував відповідачу 96,7 млн грн штрафу, 88,8 млн грн пені, 40,5 млн грн 3% річних, 114,9 млн грн грн інфляційних втрат.

Як зазначається, у період 01.07.2019 по 31.10.2021 "ДТЕК Західенерго" експортувало електричну енергію в обсязі 6,31 млн МВт.год.

За словами суду, він врахував висновки, викладені у постанові Великої Палати Верховного Суду від 03.08.2022 у справі №910/9627/20, що "нарахування плати за послуги з передачі електричної енергії при здійсненні її експорту не передбачено умовами Договору про передачу та чинним законодавством".

Контекст

Як писав Finbalance, 08.09.2021 Верховний Суд задовольнив касаційні скарги НКРЕКП і "Укренерго" та скасував рішення судів попередніх інстанцій у справі №640/3041/20, якими було задоволено позов “ДТЕК Західенерго” (бенефіціар – Рінат Ахметов) та скасовано низку положень постанови НКРЕКП №360 від 07.02.2020 про обов`язки експортерів електроенергії платити тариф за передачу електроенергії.

Цитата з вказаної постанови суду касаційної інстанції:

"Оплата тарифу учасниками ринку, які здійснюють експорт електричної енергії та фактично отримують послуги з передачі електричної енергії, фізично користуються мережами ОСП [Оператора систем передачі] з метою транспортування електричної енергії до енергосистеми країни, у яку здійснюється експорт електроенергії, є платою за надані ОСП послуги.

Послуги з передачі електроенергії та з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління сплачуються усіма учасниками внутрішнього ринку енергетики, тому вони не можуть бути розцінені станом на сьогодні як додаткові платежі".

Окремо Верховний Суд зауважив, що НКРЕКП не допустила порушень законів України чи міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою, та діяла "підставно, законно та у межах наданих повноважень" (цитата).

Коментар НКРЕКП:

"Відповідно до рішення ВСУ, українські підприємства – експортери електроенергії зобов`язані оплачувати послуги НЕК «Укренерго» з передачі електричної енергії і диспетчерського управління під час її експорту.

Рішення ВСУ відновлює справедливість – тепер експортери електроенергії, як і всі інші учасники ринку, сплачуватимуть тариф на передачу. 2,2 млрд грн від експортерів нарешті отримає оператор системи передачі, що сприятиме збалансуванню його фінансового стану. Це також дозволить не допустити покладання додаткового тарифного тягаря на споживачів".

Коментар "Укренерго":

"Попередні рішення судів першої та другої інстанції у цій справі призвели до того, що НЕК «Укренерго» тимчасово була позбавлена можливості стягувати плату за послуги з передачі при експорті електроенергії.

Рішення Верховного суду дає «Укренерго» підстави для стягнення з учасників ринку заборгованості по сплаті тарифу на передачу при експорті електроенергії. Наразі загальна сума цієї заборгованості складає понад 2 млрд грн (з ПДВ)".

Як писав Finbalance, 08.06.2021 Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу “Укренерго” та залишив без змін рішення Госпсуду м. Києва від 22.09.2020 і постанову Північного апеляційного госпсуду від 09.02.2021 (у справі №910/8044/20), якими держкомпанії було відмовлено в задоволенні позову до ТОВ "Д.Трейдінг" (бенефіціар – Рінат Ахметов) про стягнення 651 млн грн заборгованості за договором про надання послуг з передачі електричної енергії.

Згідно з судовими матеріалами, ТОВ "Д.Трейдінг" зазначало, що при експорті не повинне оплачувати послугу з передачі електроенергії, оскільки це, на його думку, “суперечить умовам договору та вимогам чинного законодавства” (цитата).

За висновками судів, обов`язок щодо сплати тарифу за передачу, зокрема, експортованої електричної енергії було запроваджено саме з прийняттям постанови НКРЕКП №360, яка набула чинності 08.02.2020, тоді як частиною предмета спору є вимоги про стягнення вартості послуг за період липень 2019 року – січень 2020 року, тобто за період, що передує прийняттю постанови №360, а відповідно до статті 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Крім того, суди вирішили, що нарахування плати за послуги з передачі експортованих обсягів електроенергії порушує міжнародні зобов`язання України (в контексті Угоди про асоціацію між Україною та ЄС).

Додамо, що 17.11.2020 Госпсуд м. Києва задовольнив позов ТОВ "Д.Трейдінг" в справі №910/9400/20 та зобов’язав “Укренерго” припинити виставляти рахунки за послуги при експорті електроенергії та включати відповідні послуги до первинних документів, якими оформлюються послуги з передачі електричної енергії.

21.07.2021 Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу "Укренерго" на вказане рішення.

Крім того, 04.01.2021 Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу “Укренерго” та залишив без змін рішення судів попередніх інстанцій у справі №914/935/20, якими держкомпанії знову ж таки було відмовлено в задоволенні позову до “ДТЕК Західенерго” (кінцевий бенефіціар – Рінат Ахметов) про стягнення 425,8 млн грн заборгованості.

Свої позовні вимоги “Укренерго” обгрунтовувало неналежним виконанням відповідачем умов договору про надання послуг з передачі електричної енергії №0424-02013/04/10/2019 від 04.10.2019 в частині оплати за надані послуги.

Натомість “ДТЕК Західенерго” зауважувало, що здійснило оплату вартості послуг з передачі електричної енергії, однак лише в частині вартості послуг, що були спожиті компанією для власних потреб. На думку відповідача, "Укренерго" не мало права включати обсяги експорту електричної енергії до обсягів послуги, оскільки їх включення не передбачено умовами укладеного договору.

Верховний Суд серед іншого вказав, що постанова НКРЕКП, якою був встановлений обов’язок щодо сплати послуг передачі при експорті, “не могла бути застосована, адже спочатку була зупинена, а потім була визнана протиправною та нечинною [на вимогу “ДТЕК Західенерго”] в межах адміністративного судочинства [у згаданій вище справі №640/3041/20, – ред.] з моменту її прийняття” (цитата).

Раніше була інформація, що холдинг ДТЕК Ахметова, який є найбільшим експортером електроенергії, перестав платити тариф на передачу електроенергії при її експорті, посилаючись на те, що експортери в країнах ЄС не платять тариф на передачу, а Україна взяла на себе зобов`язання щодо синхронізації свого законодавства з ЄС.