Путін намагається легалізувати корупцію у владі – ISW

Президент Росії Володимир Путін вніс на розгляд до Держдуми законопроєкт, який визначає умови для подальшої інституціоналізації корупції в Росії шляхом маніпулювання законодавством.

Законопроєкт денонсує Конвенцію Ради Європи про кримінальну відповідальність за корупцію та виводить Росію з Групи держав проти корупції (ГРЕКО). Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначили, що Путін представив законопроєкт на тій підставі, що Рада Європи припинила членство Росії в ГРЕКО. Тим самим позбавивши Росію права голосу, але вимагаючи співробітництва щодо низки зобов’язань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії наростає саботаж ‒ Подоляк

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що цей крок нібито не підриває здатність російського законодавства боротися з корупцією. За його словами, ніде у світі корупція не викорінена.

ISW зауважив, що раніше Путін уже намагався інституціоналізувати корупцію за допомогою різноманітних юридичних маніпуляцій.

Майже половина експертів у сфері зовнішньої політики вважають, що Росія стане провальною державою або розпадеться до 2033 року, пише Financial Times.

Опитування експертів показало, що 46% зі 167 респондентів прогнозують можливий крах РФ або її розпад впродовж найближчих 10 років. 40% вказали, що Росія може розпастися через “революцію, громадянську війну чи політичну дезінтеграцію”.