Росіяни “оселилися” в аеропорту Сеула: чому там опинилися

П’ятеро росіян, що втекли від путінської мобілізації в РФ, змушені жити в міжнародному аеропорту Сеула в Південній Кореї.

Місцева влада відмовила їм у наданні притулку, пише газета The Korea Times.

Росіяни кілька місяців тому прибули в столичний аеропорт Інчхон і відразу подали заяви на набуття статусу біженців. Однак уряд Південної Кореї відхилив їхні заяви на етапі попередньої оцінки. Вважають, що ухилення від призову в армію не є поважною причиною для визнання їх біженцями. Тепер же їх, імовірно, репатріюють.

“Мені не соромно захищати свою країну. Я б пішов добровольцем, якщо хтось нападе на нас і наразить на небезпеку моїх близьких. Але зовсім інша справа, коли агресором є моя власна країна. Я ніколи не візьму зброю, щоб піти вбивати невинуватих людей в Україні”, сказав журналістам один з росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від мобілізації в Росії втекла ціла “армія” британська розвідка

Поки ухилянти живуть в транзитній зоні аеропорту, їжею їх забезпечує місцевий мін’юст. Дають на сніданок і вечерю булку й пакет соку, а на обід рис з куркою.

Тим часом росіяни оскаржили в місцевому суді відмову Кореї надавати їм політичний притулок. Рішення суду очікують наприкінці цього місяця.

Якщо суд стане на бік утікачів, їм видадуть візи G-1, які гарантують тимчасове перебування в Кореї доти, доки не пройдуть офіційну процедуру перевіряння на статус біженця. Якщо суд винесе рішення проти них, імовірно, росіян депортують на батьківщину.

До Астани прибули сотні чоловіків з Криму, які втекли від російської мобілізації. Більшість з них кримські татари, які не хочуть йти воювати в Україну.

Чоловіки зібралися перед посольством України в Казахстані. Вони хочуть отримати закордонні паспорти, щоб виїхати в Європу,