Російський олігарх Абрамович знайшов спосіб обходити санкції – The Guardian

Російський олігарх Роман Абрамович передав активи на кілька мільярдів доларів своїм дітям.

Це він здійснив безпосередньо перед тим, як потрапив під санкції Заходу, повідомила британська газета The Guardian з посиланням на документи, які є у розпорядженні видання.

Десять трастових фондів Романа Абрамовича “були швидко реорганізовані на початку лютого 2022 року”, за кілька тижнів до російського вторгнення в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки російські олігархи втратили грошей 2022 року

“Семеро дітей Абрамовича, наймолодшому з яких дев’ять років, стали бенефіціарами активів, що зберігаються в цих фондах, на суму щонайменше чотири мільярди доларів”, стверджує газета.

Олігарх заявляє, що не бачить в цьому нічого протизаконного.

Ці активи включають нерухомість, яхти, гелікоптери та приватні літаки. Британській владі буде складно їх конфіскувати або заморозити, оскільки санкції не стосуються дітей олігарха, навіть якщо вони намагатимуться довести, що насправді їх контролює російський мільярдер.

Євросоюз і Велика Британія в березні 2022 року включили російського олігарха до санкційних списків через його зв’язки з режимом у Москві.

Водночас він не потрапив під санкції США. У червні Сполучені Штати арештували лише два літаки Романа Абрамовича, підозрюючи, що вони були використані в порушення санкцій, прийнятих проти Росії.

Натомість активи олігарха заарештувала Канада. Йдеться про активи на понад $25 млн.