“Путін може бути хворий на рак і божеволіє. У Москві можливий початок боротьби за владу” – що пише про нас світова преса

Через удар по казармі в Макіївці у новорічну ніч, де загинули близько 400 російських мобілізованих, відбувається все більше критики всередині російського військового командування. В орбіті Володимира Путіна дедалі більшої ролі набирає колишній зек Євген Пригожин та його ПВК “Вагнера”. На противагу міністр оборони РФ Сергій Шойгу створив свою ПВК “Патріот”. У міру того, як усе наполегливіше поширюються чутки, що Путін хворий на рак і приймає неадекватні рішення, зростає перспектива початку боротьби за владу в Москві. США, Франція та інші союзники дедалі ближчі до того, щоб передати Україні танки та іншу бронетехніку для наступу. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

“Жорстокість російського воєначальника посилає гучний сигнал Москві”, The Economist, Велика Британія

Лінія між життям і смертю на мулистих пагорбах на південь від Бахмута для Ярослава Гервольського тонка. Він – солдат української евакуаційної бригади. Вже 2,5 місяці ходить під артилерійськими обстрілами у багнюці, щоб знайти колег – мертвих і живих. Робота без перепочинку. У середині грудня успішний український кидок відкинув російські війська на 1 км за межі міста. Це мало вплинуло на його робоче навантаження у пошуку українських втрат їхні десятки щодня.

Тепер росіяни знову атакують і тіла накопичуються. “Важко описати це відчуття. Сорок тіл лежать одне на одному. Дизельне паливо, кров та гниюча плоть. Це довабний безлад, і ніколи не знаєш, чи ти не будеш наступним”, – каже він.

Лінія фронту проходить біля Бахмута, невеликого та втомленого містечка за 70 км на північ від Донецька. Це найбільш запекла ділянка в Україні. Місто мало виправдовує ту кількість життів, що навколо нього віддали. Їх щодня обчислюють сотнями, з огляду на втрати Росії. Місто має обмежене стратегічне значення це джерело води та транспортний вузол.

Бахмут має обмежене стратегічне значення. Це полігон для ПВК “Вагнера”

Його реальне значення лежить у Москві. Це полігон для Пригожина та його ПВК “Вагнера”. Набравши з каторжників та мобілізованих солдатів, він прийняв командування Бахмутським фронтом та використовує його, щоб показати власне криваве бачення майбутнього. Не всі у Москві задоволені. Не в останню чергу не задоволені військові та політичні лідери, яких критикує Пригожин.

Ступінь співробітництва між ПВК “Вагнера” та російською армією тривалий час була неясна. Восени ПВК “Вагнера” знайшло спосіб співпрацювати з російською військовою ієрархією. За словами Сергія Череватого, голови східного командування України, це збіглося з призначенням нового командувача в РФ, генерала Сергія Суровікіна, кандидатуру якого лобіював сам Пригожин. ПВК “Вагнера” почала отримувати підтримку від регулярної армії і навіть боротися разом із елітними підрозділами регулярних російських сил у складі ударних груп. Але недавні невдачі росіян під Бахмутом та проблеми з логістикою знову загострили їхні стосунки.

Наприкінці грудня ПВК “Вагнера” випустила відео, на якому два її бійці гостро критикують головнокомандувача збройних сил РФ, генерала Валерія Герасимова. Солдати, які приховували лиця, стверджували, що Герасимов не дає боєприпасів.

“Ми воюємо з усією українською армією, а ти де? Є одне слово, щоб описати, хто ти педик”, каже солдат. Пізніше Пригожин публічно підтримав своїх людей.

Ракетний обстріл російської казарми в Макіївці в новорічну ніч спричинив націоналістичну критику російського військового керівництва. РФ заявила, що загинуло понад 90 людей. Україна не менше, 400

Ракетний обстріл російської казарми в Макіївці, за 60 км від Бахмута, у новорічну ніч спричинив націоналістичну критику російського військового керівництва. Удар, завданий, як мінімум, чотирма ракетами HIMARS, убив безліч, в основному, недавно мобілізованих. Росія заявила, що загинуло понад 90 людей. Україна не менше, 400 осіб. Ігор “Стрілков” Гіркін, ексцентричний колишній офіцер розвідки, сказав, що він попереджав російських генералів про можливість ударів HIMARS по казармах.

“Вони, генерали, в принципі, нічого не вчаться”, – сказав він.

Гіркін має солідних прихильників серед націоналістів, але чиновники в Москві набагато більше стурбовані сходженням зірки Пригожина. Ці занепокоєння посилився у жовтні та листопаді, каже московський політолог Тетяна Станова, коли люди в адміністрації президента побачили, що колишній зек встановив прямий канал зв’язку з Путіним.

“Пригожин атакує державні установи з революційних позицій, і це багатьох лякає”, – каже Станова.

Міністр оборони Шойгу, якого постійно критикує ПВК “Вагнера”, відправив воювати на Донбасі свою ПВК “Патріот”. Череватий каже, що “Патріот”, ймовірно, послали на противагу “Вагнеру”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Відбувається перша війна за участі роботів” Валерій Яковенко

У недавніх виступах Путін підкреслював верховенство регулярного військового керівництва. Але його не турбують небезпеки бескомпромісної альтернативи Пригожину, каже Станова.

“Путін бачить у ньому людину, здатну підняти націю, та представника якогось дивного громадянського суспільства”, – каже вона.

Якщо Путіна колись вважали невразливим, наполегливі чутки, що він хворий на рак, і сумніви у його військовому здоровому глузді, означають, що це вже не так. Якщо ситуація на полі бою значно погіршиться, може розпочатися боротьба за владу у Москві

Поки що колишній зек твердо залишається у путінській орбіті. Але якщо Путіна колись вважали невразливим, наполегливі чутки, що він хворий на рак, і сумніви в його військовому здоровому глузді, означають, що це вже не так. Якщо ситуація на полі бою значно погіршиться, то може початися боротьба за владу.

Негайною відповіддю на серйозні військові проблеми РФ в Україні стане нова хвиля мобілізації. Україна вважає, що вона може розпочатися найближчими днями. Міністр оборони Олексій Резніков минулого тижня припустив, що може супроводжуватися оголошенням воєнного стану.

Бахмут, напевно, понесе основний тягар будь-якого збільшення чисельності, як це вже було протягом кількох місяців.

“Сьогодні вони в безладі, завтра поповнюються. Це завжди було правилом. Ми боремося. Але, схоже, немає межі тій кількості лайна, яку вони можуть кинути в Бахмут”, – каже Хервольський.

“США наближаються до відправки бронетехніки в Україну”, The Washington Post, США

Після кількох місяців опору проханням Києва дати танки, аби протистояли російським військам, що все більше обкопалися, уздовж фронтів в Україні, США і союзники нарешті готові поставити українцям різні бойові броньовані машини.

На питання у середу, чи розглядають бойові машини Bradley для передачі Україні, президент Джо Байден відповів “так”. Високий представник його адміністрації заявив, що їх можуть включити до пакету озброєнь, про який оголосять вже цього тижня.

Раніше у середу Франція заявила, що дасть Україні невстановлену кількість легких танків.

Перше постачання західної мобільної бронетехніки – ще одна важлива віха у розширенні постачань передового озброєння українським силам

Перше постачання західної мобільної бронетехніки – ще одна важлива віха у розширенні постачань передового озброєння українським силам, включаючи важку артилерію та високоточні ракетні установки великої дальності.

Це сталося через кілька тижнів після того, як адміністрація Байдена оголосила, що поставить Києву ракетну батарею Patriot – найсучаснішу зброю ППО в арсеналі США. Вона має захистити українців від хвиль російських ракет та атак дронів на енергетичну та цивільну інфраструктуру далеко від лінії фронту.

США заявили, що українцям потрібна змога проводити загальновійськові маневри, а бронетехніка дозволить розпочинати бій з противником і просуватися вперед, перебуваючи під ворожим вогнем.

США вважають, що “бойові дії вздовж цієї лінії триватимуть у найближчому майбутньому”, – сказав високий представник адміністрації Байдена, і не сповільняться в зимові місяці.

Замість того, щоб навчати лише невеликі українські підрозділи роботі з конкретними системами озброєнь, союзники тепер виводять тисячі українських солдатів з лінії фронту для навчання комбінованим загальновійськовим маневрам у Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Путін готується до великої ескалації” Олександр Данилюк

Але досі союзники не давали Києву бронетехніки, стверджуючи, що вона надто складна з погляду логістики, щоб бути корисною.

Німеччина не раз відхиляла запити України на БМП Marder та танки Leopard 2. Здебільшого на тій підставі, що вона не хотіла бути першою, хто дасть таке озброєння.

Більшість нерішучості Заходу пов’язані з небажанням провокувати Росію на ескалацію. Рішення про відправку HIMARS США прийняли в міру “розвитку” ситуації на полі бою. Як і очікувалося, кожне нове озброєння спричиняє звинувачення Путіна, що НАТО активно воює проти Росії. Але саме жорстокість Москви, особливо атаки на мирних жителів, зробили Захід активнішим, заперечують у Білому домі.

“Давайте будемо кришталево чесні. Путін може скільки завгодно заявляти, що це війна Заходу, і він обороняє Росію. Це нісенітниця. Це агресивна війна Росії проти України. Ми даємо, і даватимемо українцям системи для самозахисту”, – сказав чиновник Білого дому.

Рішення відправити бойові бронемашини до США ухвалили через кілька тижнів після того, як президент Володимир Зеленський закликав до термінової відправки танків під час візиту в Вашингтон наприкінці минулого місяця.

США надалі виключають відправлення більших бойових танків Abrams. Хоча Bradley технічно не танк, вони можуть дати значну модернізацію для українських сухопутних військ. У США їх тисячі й відправка невказаної кількості в Україну не підірве запаси США.

Про плани Франції поставити легкі танки французького виробництва AMX-10 RC оголосили в середу після телефонної розмови з Зеленським

Про плани Франції поставити легкі танки французького виробництва AMX-10 RC оголосили в середу після телефонної розмови з Зеленським президента Франції Еммануеля Макрона. Не зрозуміло, скільки танків доставлять і коли. В основному, їх використовують для розвідки та перевезення військ. Їх 105-мм гармата менша, ніж у багатьох танків, але машина дуже маневрена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об’єкту РФ” – Валерій Рябих

У середу Польща підписала угоду на суму $1,4 млрд на купівлю другої партії американських Abrams, які замінять понад 300 радянських танків та бронетранспортерів, відправлених в Україну минулого літа.

Українські сили також поповнили сотнями захоплених чи покинутих російських танків, БМП та бронетранспортерів, на додаток до їхнього парку радянської техніки. Але запчастини та боєприпаси до них важко знайти.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Путін лікувався від раку щитовидної залози та приймав гормональні ліки, що впливають на настрої, коли ухвалював рішення напасти на Україну. Це стало однією з причин провалу російського нападу. Також він досі втручається у війну, що призводить до поразок російської армії. Як нові технології, допомагають Україні перемагати на полі бою.