“єОселя”: Кабмін докапіталізував “Укрфінжитло” на 30 млрд грн

Кабмін ухвалив рішення про докапіталізацію "Української фінансової житлової компанії" ("Укрфінжитло") на 30 млрд грн шляхом випуску ОВДП. Відповідна постанова уряду №1415 від 21 грудня оприлюднена на офіційному урядовому порталі, пише "БізнесЦензор".

Постановою доручено Міністерству фінансів до кінця 2022 року здійснити випуск облігацій внутрішньої державної позики в розмірі 30 млрд грн із строком погашення п’ять років та ставкою доходу на рівні 19,5% річних в обмін на акції додаткової емісії акцій "Укрфінжитла".

Міністерству економіки як єдиному акціонеру "Укрфінжитла" доручено до кінця року викупити акції додаткової емісії ПрАТ "Українська фінансова житлова компанія" на 30 млрд грн в обмін на облігації внутрішньої державної позики.

За даними на сайті "Укрфінжитла", 23 грудня Мінекономіки ухвалило рішення про збільшення її капіталу на 30 млрд грн шляхом додаткового випуску акцій на суму, еквіваленту 150% статутного капіталу компанії.

За даними НБУ, 29 грудня портфель облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) у власності юридичних осіб різко зріс – одразу на 30,8 млрд грн.

"Укрфінжитло" є координатором держпрограми доступного іпотечного кредитування для громадян "єОселя". 100% акцій компанії належить державі.

Наприкінці минулого року Кабінет міністрів вже влив у капітал ПрАТ "Укрфінжитло" облігації внутрішньої держпозики на 20 млрд грн.

Як повідомлялося, 11 листопада головою правління ПрАТ "Українська фінансова житлова компанія" ("Укрфінжитло") призначено Євгена Мецгера.