СБУ навідалась до структур російської церкви у Кривому Розі

У Кривому Розі співробітники Служби безпеки України навідались на кілька об’єктів РПЦ в Україні.

Там проводять контррозвідувальні заходи, повідомили в управлінні СБУ в Дніпропетровській області.

Перевірку, зокрема, проводять на територіях та в приміщеннях:

– Єпархіального управління;

– Спасо-Преображенського собору;

– Свято-Миколаївського храму;

– Свято-Володимирського чоловічого монастиря;

– Храму Іверської ікони Божої Матері та Святогеоргіївської дзвіниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційний суд роз’яснив рішення у справі про РПЦ в Україні

“Безпекові заходи проводять співробітники СБУ спільно з іншими правоохоронними структурами за безпосередньої участі представників церкви. Їхня мета виявлення та протидія підривній діяльності російських спеціальних служб у релігійному середовищі нашої держави”, ‒ йдеться у повідомленні.

У спецслужбі також нагадують, що такі заходи проводять, щоб унеможливити використання афілійованих із центрами впливу в РФ релігійних громад в якості осередку “русского мира”. А також для убезпечення населення від можливих провокацій і терористичних актів.

“Спільно з представниками релігійних організацій правоохоронці проводять огляд території та приміщень для виявлення осіб, можливо причетних до протиправної діяльності, та заборонених до обігу предметів. Заходи відбуваються в межах чинного законодавства та на виконання відповідного доручення Ради національної безпеки і оборони України”, ‒ наголошують в СБУ.

Російська православна церква в Україні, яка називає себе УПЦ, не змінюватиме назву після рішення Конституційного суду. Останній визнав конституційною норму закону, яка зобов’язує церкву, що підпорядковується релігійному центру на території країни-агресорки, вказувати це у своїй назві. Рішення Конституційного суду прокоментував голова юридичного відділу РПЦ в Україні протоієрей Олександр Бахов.

Закон, який зобов’язує Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву так, щоб вона вказувала на її приналежність до Росії, відповідає Конституції. Відповідне рішення ухвалив Конституційний суд.