Для оборони від Китаю та КНДР: Японія збирається купити у США ракети Tomahawk

Японія в наступному році рекордно збільшує свої витрати на оборону – вони зростуть на 20%, при цьому основне придбання японської армії складуть крилаті ракети Tomahawk виробництва США і, можливо, інші ракети великої дальності.

Ці ракети, згідно з ідеєю Токіо, зможуть вражати цілі на території Китаю і Північної Кореї, повідомляє японське видання Japan Today.

Так, згідно із затвердженим японським прем’єр-міністром Фуміо Кісідою оборонним бюджетом, основним придбанням стануть ракети Tomahawk на суму в $1,6 млрд, ще $ 800 млн будуть сплачені за обладнання та програмне забезпечення для запуску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Північна Корея знову “грається” балістичними ракетами є два запуски

Ракети будуть розгорнуті протягом 2026-2027 років, їх носіями стануть ракетні есмінці.

Крім того, в планах Японії придбання великої кількості протитанкових авіаційних ракет – серед іншого, передбачається придбати Норвезьку Joint Strike Missile та американську Joint Air-to-Surface Standoff Missile компанії Lockheed Martin. Обидві ракети призначені для бойових винищувачів – F-35A та вдосконалених F-15, вони мають дальність в 500 та 900 км відповідно.

17 грудня влада Японії оголосила про найбільше нарощування військового потенціалу з часів Другої світової війни. Оскільки регіональна напруженість і вторгнення Росії в Україну розпалюють побоювання війни, країна розробила план вартістю $320 млрд, який передбачає закупівлю ракет, здатних завдати удару по Китаю.

Згідно з умовами укладеного в 1945 році мирного договору, Японія позбавлена багатьох видів озброєння, а також має обмежені армію і флот. В останні роки Збройні Сили країни потроху позбавляються від цих обмежень.

7 жовтня Верховна Рада прийняла постанову про підтримку позиції Японії щодо її Північних територій, а саме – Курильських островів. Україна визнає, що ці території знаходяться під окупацією Росії.