Мессі пішов по-королівськи: як Аргентина стала чемпіоном світу з футболу

У неділю, 18 грудня, в Катарі визначився переможець чемпіонату світу 2022 року з футболу.

У фінальному протистоянні зійшлися збірні Аргентини та Франції. Цей матч став останнім для Ліонеля Мессі в біло-блакитній футболці. І легенда провів його по-королівськи.

Обидві команди підійшли до вирішальної зустрічі з однією поразкою на турнірі кожна. Аргентинці в першому турі поступилися Саудівській Аравії, а французи в третьому Тунісу. Тому майбутньому чемпіону не вдалося пройти всю дистанцію без втрат.

Експерти й букмекери перед матчем віддавали незначну перевагу Аргентині.

“Небесно-білі” активніше почали гру. Алексіс Макаллістер перевірив пильність Уґо Льоріса. А згодом воротар зазнав неприємного ушкодження, проте продовжив поєдинок. Французи відповіли в середині тайму. Олів’є Жиру головою пробив над воротами.

А в одній із наступних атак на користь Аргентини арбітр призначив дещо сумнівний пенальті. Був незначний дотик ногами між Усманом Дембеле й Анхелем Ді Марією, після якого останній упав. Рефері на заперечення футболістів не відреагував. З 11-метрової позначки Ліонель Мессі не схибив.

“Триколірні” побігли відіграватися та пропустили контратаку. Алексіс Макаллістер втік до воріт і віддав точну передачу на зовсім вільного Анхеля Ді Марію, який переграв голкіпера.

Наприкінці тайму не витримали нерви навіть у наставника Франції Дідьє Дешама. Він випустив Коло Муані й Тюрама замість Дембеле та Жиру.

У другій половині зустрічі французи більше володіли м’ячем, та це не особливо допомогло. Першого удару в напрямку воріт суперника вони завдали аж на 68-й хв.

Це був день Аргентини. У “небесно-білих” виходило на полі майже все. Францію цього вечора могло врятувати лише диво…

Уґо Льоріс ще видав кілька сейвів, проте попереду “триколірні” нічого не могли створити. Після чого й сталося те саме диво, яке звати Кіліан Мбаппе.

На 78-й хв. арбітр призначив ще один пенальті. Знову невеликий дотик. Цього разу між Ніколасом Отаменді й… І знову рефері був упевнений у своєму рішенні. Мбаппе чітко реалізував 11-метровий.

А за хвилину Кіліан скористався передачею Маркуса Тюрама й встановив на табло цифри 2:2. У матчі, який, здавалося, Франція вже ніяк не врятує.

В основний час команди не визначили переможця, тому арбітр призначив овертайм.

Аргентинці краще діяли в додаткові 30 хв. Французи відбивалися, захисники в буквальному сенсі допомагали Льорісу на лінії воріт.

І якщо з кількома спробами всі разом вони впоралися, то з добиванням Ліонеля Мессі на 109-й хв. ні. Автоматична система визначення голів зафіксувала, що м’яч залетів за лінію.

Та і це ще не був кінець. На 116-й хв. Гонсало Монтьєль зіграв рукою у власному штрафному майданчику. Третій пенальті в матчі, який знову реалізував Кіліан Мбаппе. А на останніх секундах аргентинців урятував голкіпер після удару Коло Муані.

Шалений поєдинок завершився бойовою нічиєю 3:3, і переможець визначався в серії післяматчевих пенальті.

А там свою майстерність знову показав Еміліано Мартінес. Голкіпер Аргентини відбив один удар із чотирьох. Ще один виявився неточним. І “небесно-білі” здобули чемпіонство, реалізувавши всі свої спроби 4:2.

Збірна Аргентини втретє в історії та вперше з 1986 року виграла чемпіонат світу. Ліонель Мессі завершує свої виступи в національній команді найбільшим успіхом у своїй кар’єрі здобуттям футбольного кубка світу.

Саме Ліонеля Мессі визнали найкращим гравцем ЧС-2022. Найкращим бомбардиром став Кіліан Мбаппе, а найкращим воротарем Еміліано Мартінес.

Мессі виграв 42-й титул у кар’єрі. У складі збірної Аргентини перемагав на Кубку Америки, Олімпійських іграх, молодіжному чемпіонаті світу, Фіналіссімі, а також на ЧС-2022.