Forbes: Наступного контрнаступу ЗСУ можна очікувати в Запорізькій області

Наступний контрнаступ Збройних сил України можна очікувати в Запорізькій області, частина якої тимчасово окупована росіянами. На цьому напрямку постійно йдуть артилерійські дуелі, а українські війська поступово накопичуються.

Можна зробити висновок, що навіть зима, яка вже настала, не стане перешкодою для початку нового контрнаступу ЗСУ – вже четвертого з початку війни, вважає західне видання Forbes.

“Ця довгоочікувана атака з лівого флангу в Запорізькій області звільнила б більшу частину півдня України та дозволила б українським військам підійти до вузького перешийка, що з’єднує материкову частину країни з Кримом, окупованим російськими силами у 2014 році” – сказано в матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Запоріжжя через Маріуполь рухалася техніка РФ з новими позначками Андрющенко

Лінія фронту в Запорізькій області застигла в рівновазі – з обох сторін занадто мало військ. З боку РФ фронт тримає 291-й гвардійський мотострілецький полк, з української – 106-а бригада територіальної оборони та 19-й окремий стрілецький батальйон. Обидві сторони мають мало людей, техніки, зате багато артилерії, тому артилерійські дуелі тут – не рідкість. Однак останнім часом ситуація перестала бути такою спокійною – артобстрілів стало більше, а з обох сторін до фронту підтягують нові частини.

Так, 9 грудня росіяни масовано обстріляли Гуляйполе, де нібито накопичувалися механізовані частини ЗСУ. У відповідь українська артилерія завдала нищівного удару по російських позиціях і базах в окупованих Пологах.

Чи є реально якісь великі українські сили близько Полог, видання не знає. Відомо, що на лінії фронту з’явилися 65-та механізована і 1-ша танкова бригади ЗСУ, але щоб здійснити прорив і піти на Мелітополь, цих сил явно недостатньо.

“Під час попередніх українських контрнаступів – в околицях Києва в березні, а потім в Харківській і Херсонській областях через шість місяців – були залучені щонайменше півдесятка озброєних важкою технікою бригад. Щоб звільнити Мелітополь, а потім зайти в Херсонську область на Лівому березі Дніпра, українським військам доведеться пройти 300 кілометрів, розбивши десяток або і більше російських бригад і полків” – сказано в матеріалі.

По деяких з цих російських підрозділів ЗСУ вже завдали чутливих ударів, щоб зв’язати їх. Але навіть якщо росіяни не зможуть відреагувати на український контрнаступ через атаки, то вони в будь-якому випадку будуть заважати ЗСУ рухатися вперед. Тому українцям доведеться сконцентрувати багато сил за підтримки важкої техніки, щоб наступ виявився успішним.

“Є вагомі причини підозрювати, що російські військові помітять їх пересування і спробують зірвати накопичення за допомогою артилерії. Вочевидь, такі обстріли вже почалися” – резюмує видання.

Увечері 12 грудня було знищено стратегічно важливий міст між Мелітополем та Костянтинівкою на тимчасово окупованій території Запорізької області.

До цього українські воїни знищили базу російських окупантів у Запорізькій області. Імовірно, там базувалися представники ФСБ РФ.