Місяць без “русского мира” у Херсоні. Який вигляд зараз має звільнене місто – фото

Місяць тому, 11 листопада, збройні сили повернули Херсон під контроль України. Майже девʼять місяців місто було під окупацією ворожих російських військ.

Від початку листопада російській окупаційні війська розпочали підготовку до відступу. 9 листопада російське військове керівництво заявило про відведення військ з Херсону. У ході контрнаступу за кілька днів українські захисники звільнили місто.

Кореспондентка Gazeta.ua обувала у Херсоні і дізналася, як містяни повертаються до життя після звірств росіян. Який вигляд зараз має місто, дивіться у фотопідбірці.

Кордон Херсонської області окупанти перетнули 24 лютого з території тимчасово окупованого Криму. 1 березня ворог зайшов в обласний центр, а 2 березня місто було окуповане. На підступах до Херсону ворог обстрілював населені пункти, житлові будинки й об’єкти критичної інфраструктури.

30 вересня у місті провели незаконний референдум про приєднання Херсонщини до складу РФ, який окупаційна влада готувала кілька місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московські попи-втікачі, жалюгідні ДНРівці й заціловані бійці ЗСУ: як Херсон приходить до тями після жахів окупації

Росіяни у місті встановили свої порядки. У Херсоні відкрили соціальні служби й магазини РФ, а на вулицях ворог розмістив блокпости. Окупанти облаштували катівні, де знущалися над місцевими чоловіками та жінками, яких підозрювали у співпраці із ЗСУ.

Уже місяць у Херсоні продовжують відновлювати інфраструктуру. На більшій території міста відновили електроенергію, водопостачання та опалення, які зруйнували росіяни. У Херсон завозять продовольство та ліки. Правоохоронці тим часом фіксують факти воєнних злочинів окупантів.

Російські терористи 10 грудня обстріляли лікарню у Херсоні. Ворожі снаряди влучили в пологове відділення. Медпрацівники, пацієнтки й діти не постраждали.