Укроборонпром завершує розробку “дрона-камікадзе”, який зможе повертатися назад

Укроборонпром активно працює над розробкою власних українських безпілотників, які є одним із найефективніших видів озброєнь у війні проти Росії.

Незабаром Збройні сили України отримають на озброєння новий безпілотник, який допоможе завдавати ударів по тилу противника. Про це розповів керівник проєктів концерну Укроборонпром Олег Болдирєв в інтерв’ю “Настоящее время”.

За його словами, велика війна в Україні рухається у напрямку битви роботизованих безпілотних систем, і наша держава активно працює над тим, щоб забезпечити ними своїх захисників у необхідній кількості.

Вітчизняний дрон, який ЗСУ матимуть на озброєнні, уже практично готовий і проходить випробування. За характеристиками БПЛА схожий на іранські дрони-камікадзе, але має деякі особливості, що роблять його унікальним, каже посадовець.

“Він уже є. Я б назвав його “нульовим пацієнтом”. Машина літає, говорячи про ударний безпілотник, мається на увазі варіант камікадзе. Але ми, українці, дуже жадібні люди. У нас будуть камікадзе з можливістю повернення”, сказав Болдирєв.

Він пояснив, що можливість “повернення” означає те, що дрони зможуть атакувати ворожі цілі кілька разів.

В Укроборонпромі підкреслили, що розроблена модель безпілотників частково складається з деталей іноземного виробництва. Однак розробкою програмного забезпечення, засобами зв’язку із наземними станціями, складанням та технічним обслуговування дронів займаються вітчизняні фахівці.

17 жовтня у держконцерні Укроборонпром повідомили, що “завершують розробку” українського ударного безпілотника. Він має стати відповіддю іранським Shahed-136. Дальність українського аналога становити 1 тис. км. Вага бойової частини 75 кг.

4 грудня стало відомо, що Укроборонпром переходить до фінальної стадії випробувань українського ударного безпілотника. Уже до кінця року його передадуть для бойового застосування.