Де в Україні тривають найзапекліші бої ‒ показали свіжі карти бойових дій

Українські війська відбивають атаки російських окупантів у Донецькій та Луганській областях. ЗСУ продовжують контрнаступ у напрямку Сватового та Кремінної.

Тим часом російські загарбники не припиняють штурми на Авдіївському та Бахмутському напрямках. Про це свідчать свіжі карти бойових дій, опубліковані вранці 11 грудня Інститутом вивчення війни (ISW).

Напередодні українські сили продовжували контрнаступальні дії у напрямку Сватового, наближаючись до міста. За даними російських воєнкорів, ЗСУ нібито без успіху намагалися атакувати лінію Синьківка ‒ Лиман, що за 50 км на північний захід від Сватового. Російські джерела також запевняють, що війська РФ відбили українську диверсійно-розвідувальну групу біля Дачного, що за 3 км на захід від Сватового. Українські сили періодично атакують у районі траси біля Сватового, де мали незначний тактичний успіх.

Російські джерела стверджують, що тривають бої біля Новоселівського (14 км на північний захід від Сватового). Повідомляють, що війська РФ контролюють більшу частину населеного пункту. Російські джерела повідомляють, що ЗСУ завдали ударів по Сватовому та російському тилу в Новопскові (68 км на північний схід від Сватового) ракетами HIMARS та важкою артилерією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Генштабі стривожили заявою щодо критичної інфраструктури

10 грудня російські загарбники продовжували атаки в районі Кремінної. У Генштабі ЗСУ повідомили, що українські бійці відбили атаки окупантів на північ від Кремінної в районі Площанки та Невського, а також в районі Білогорівки.

Один з російських блогерів стверджує, що війська РФ встановили контроль за новими позиціями в Білогорівці. У міноборони РФ заявили, що російські війська продовжували наступальні дії у напрямку Лимана і зайняли в цьому районі вигідніші рубежі. За даними Луганської ОВА, війська РФ поставили перед нещодавно відмобілізованими силами вздовж лінії Сватове – Кремінна завдання вимотати українські сили контратаками до того, як ЗСУ зможуть розпочати контрнаступ у напрямку Старобільська, що за 53 км на північний схід від Кремінної.

“Раніше ISW оцінював, що російські сили мають намір збільшити темпи наступу в західній частині Луганської та східній частині Харківської областей, щоб запобігти посиленню українських контрнаступальних операцій узимку. У Генштабі ЗСУ повідомили, що окупанти продовжували звичайну стрілянину із закритих позицій вздовж лінії зіткнення на заході Луганської та сході Харківської областей”, ‒ йдеться у повідомленні.

У російському міноборони стверджують, що війська РФ запобігли наступу ЗСУ у напрямку Червонопопівки, за 6 км на північний захід від Кремінної, та Діброви (5 км на південний захід від Кремінної). Бої між українськими та російськими військами продовжуються на лінії Макіївка ‒ Червонопопівка.

У Донецькій області російські загарбники 10 грудня продовжили наступальні операції у районі Бахмута. За даними українського Генштабу, ЗСУ відбили атаки росіян у районі Бахмута. Російські джерела стверджують, що війська РФ провели штурм на південь від Бахмута у напрямку Кліщіївки та відбили українську контратаку в Опитному.

Російські джерела повідомляють, що війська РФ продовжували штурмувати українські укріплення біля Бахмута, де, вони досягли незначних тактичних успіхів. Інший російський військовий блогер заявив, що війська РФ ще не захопили Опитне і, швидше за все, не будуть проводити повномасштабний штурм Бахмута в найближчому майбутньому через пов’язані з цим високі витрати. Війська РФ хочуть обійти Бахмут з півдня через Курдюмівку і Кліщіївку та планують просуватися на північ від Бахмута в напрямку Соледара.

10 грудня російські війська продовжили наступальні операції у районі Авдіївки – Донецька. За повідомленням Генштабу ЗСУ, українські війська відбили атаки інтервентів за 37 км на південний захід від Авдіївки в районі Невельського, Побєди та Новомихайлівки. У міноборони РФ заявляють, що росіяни витіснили українські сили з невказаних укріпрайонів у напрямку Донецька. Один з російських “воєнкорів” назвав бої в районі Авдіївки “млявою м’ясорубкою”.

Російські загарбники також ведуть оборонні операції на заході Донецької області. У міноборони РФ заявили, що російські сили запобігли наступу ЗСУ у напрямку російських позицій у районі Солодкого (34 км на південний захід від Донецька) та Шевченка (85 км на південний захід від Донецька). А також нібито знищили українські диверсійно-розвідувальні групи біля Володимирівки (44 км на південний захід від Донецька).

На півдні України російські війська продовжували обстрілювати українські позиції та населені пункти на західному березі Дніпра 10 грудня. Українські та російські джерела повідомляють, що артилерійські удари військ РФ зазнавали населені пункти на правому березі, у тому числі й Херсон.

Користувачі соцмереж повідомляли про звук “Шахедів-136”, які баражували над Великою Олександрівкою на півночі Херсонської області в ніч проти 9 грудня. Місцеві жителі додатково відзначали звуки великих вибухів у російському тилу Херсонської області у Чаплинці (на трасі Т2202 Нова Каховка – Армянськ) та Скадовську (на трасі Р57 Херсон – Гола Пристань – Скадовськ).

Один з російських “воєнкорів” поширив повідомлення про те, що війська РФ атакували “сіру зону” на Потьомкінському острові біля Херсона. Він заявив, що атака була спрямована на прикриття російських позицій у Голій Пристані.

Війська РФ 10 грудня завдали ракетних, безпілотних та артилерійських ударів по районах Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Окупанти завдали зенітно-ракетного удару по воді біля узбережжя Очакова, українська ППО збила два дрони “Шахед-136” над Миколаївською областю та два над Херсонською областю. У ніч на 10 грудня російські війська завдали додаткових ударів по енергетичній інфраструктурі Одеської області. Російські джерела звинуватили ЗСУ в обстрілі узбережжя Енергодару.

Українські бійці 10 грудня продовжували завдавати ударів по російських військових об’єктах та районах зосередження на півдні України. У Генштабі ЗСУ повідомили, що внаслідок удару по району зосередження військ РФ у невстановленому місці у Запорізькій області було поранено до 150 російських загарбників. Підтвердили також удари ЗСУ по російських військових об’єктах та командних пунктах у районі Енергодара, Молочанська, Токмака та Бердянська, а також по ЗРК “Бук-М3” біля Веселого.

Окупаційні війська Росії не припиняють спроб наступу в Донецькій і Луганській областях. Минулої доби, 10 грудня, українські воїни відбили атаки загарбників, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

На тимчасово захоплених територіях Луганської області протягом останніх двох тижнів російські окупанти проводять масові обшуки в закладах освіти. Вони шукають і знищують книжки українською мовою та матеріали, що містять символіку України. Про це вранці 11 грудня повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.