Сербія хоче ввести свою армію і поліцію в Косово

Сербія хоче розмістити своїх поліцейських та військовослужбовців на території Косова.

Для цього країна направить запит командувачу сил НАТО в Косово, повідомляє Novosti.rs з посиланням на президента Сербії Александара Вучича.

“Резолюція 1244 Радбезу ООН підтвердила, що узгодженій кількості сербських військових і поліцейських буде дозволено повернутися. Поки що жодних переговорів з KFOR (місія НАТО в Косово Gazeta.ua) про повернення сербського персоналу не було”, розповів президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серби в Косові заблокували дороги, пролунали постріли ЗМІ

Проте він впевнений, що цей запит відхилять, хоча це і обов’язки KFOR

“Вони знайдуть безліч приводів, хоча і не мають на це права, щоб сказати, що вони “контролюють ситуацію” і що “в цьому немає необхідності”, додав голова держави.

9 грудня понад 200 спецпризначенців з Косова на бронеавтомобілях зайшли на територію муніципалітету Північна Митровиця. Силовики заблокували весь муніципалітет, де проживають переважно серби.

Такі заходи були прийняті на фоні наростаючої напруги перед виборами в муніципалітетах.

Північ Косова заселена етнічними сербами, які негативно ставляться до відокремлення регіону від Сербії. Тому там досі користуються сербською валютою і мають сербське громадянство.

Угода між Сербією і Косовом передбачає тимчасове терміном на п’ять років, використання мешканцями півночі Косова нейтральних документів і номерних знаків.