У Зеленського відповіли, чи має ЗСУ таємні модифікації HIMARS: відео

Жодних таємних модифікацій зброї, зокрема ракетних систем залпового вогню HIMARS, Збройні сили України на фронті не використовують.

Українська армія також не завдає ударів по території Російської Федерації. Про це заявив радник Офіса президента Михайло Подоляк, який таким чином відреагував на публікацію The Wall Street Journal про те, що США таємно модернізували HIMARS, щоб їх не можна було використовувати для запуску по Росії ракет великої дальності, зокрема ATACMS.

“Ми не завдаємо ударів по території Російської Федерації, і не збиралися цього робити. Там літають невстановлені літаючі об’єкти (НЛО), які вкрай ефективно знищують ключову інфраструктуру, що б’є по цивільному населенню України”, заявив Подоляк.

При цьому він назвав причини недавніх вибухів і пожеж в Росії.

“Система управління в Росії практично обрушена вже, і силова система зокрема. Люди відчувають, що ефективної держави більше немає, тієї держави, якої вони боялися. І тому скрізь починаються “аварії”: і у Рязані, і в “Дягилево” і в “Энгельсе”. А до цього і в торгових центрах, і в системі перероблювання. Скрізь пожежі”, пояснив він.

Він додав, що це буде тільки наростати.

“Система управління і контролю в Росії розвалюється. Росія ж країна, яка завжди трималася на страху. І цей страх минає, і люди починають саботувати, бунтувати”, додав Подоляк.

Радник глави ОП не відкидає, що це можуть бути приховані бунти, і що “ексцеси” в Росії наростатимуть.

“Україна ж знищуватиме позиції росіян на своїй території”, запевнив він.

Водночас Подоляк заявив, що Україна має зброю, яка може й буде знищувати окупантів на всій території нашої держави.

“Щодо того, чи маємо ми додаткові можливості для того, щоб ефективно уражати військових цілей на далеких куточках території України, яка тимчасово окупована, скажу так: будь-які рішення маємо”, зазначив він.

Подоляк додав, що ці рішення поступово нарощуються і тестуються.

“Все, що є на території України, яка тимчасово окупована Росією, ось там все буде знищено: і сили, і засоби. Для цього маємо зброю. Ви бачите ефективне поступово відпрацювання по різних далеких складах Російської Федерації”, підкреслив він.

Раніше повідомлялося, що США нібито модифікували передові ракетні пускові установки HIMARS, які вони передали Україні, щоб їх не можна було використовувати для обстрілу Росії ракетами великої дальності.

Адміністрація Байдена каже, що це запобіжний захід, необхідний для зменшення ризику більшої війни з Москвою, пише The Wall Street Journal.

З червня США поставили українським силам 20 пускових установок високомобільної артилерійської ракетної системи HIMARS і великий перелік ракет із супутниковим керуванням з дальністю майже 80 км.