Російські пропагандисти “розганяють” фейки про мобілізацію в Україні

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки України зібрав добірку фейків, маніпуляцій і дезінформації, які російські окупанти створили на ранок 5 грудня.

Російські засоби масового інформування поширюють чергову дезінформацію щодо війни та мобілізації в Україні, повідомила у понеділок вранці пресслужба ЦПД в Telegram.

“Тепер повістки вручають в пунктах обігріву, у місцях роздачі гуманітарної допомоги та в пунктах безкоштовного харчування. Комусь виписують на місці та відпускають, а когось одразу везуть до пункту формування”, дезінформують пропагандисти, але така інформація не відповідає дійсності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Падіння Бахмута” та чергові брехні Лаврова: РНБО спростувала нові фейки про війну в України

Білоруські медіа повідомили, що у Чернігові нібито розпочався “електромережевий канібалізм” комунальники зрізають придатне для використання обладнання високовольтних ліній з одних ділянок, щоб перекинути на інші. Це фейк, попереджають у РНБО.

ЗМІ РФ також повідомили, що Київ “під контролем британських спецслужб та за допомогою канадської ПВК GardaWorld готує провокацію, щоб зірвати ініціативу ООН з відновлення транзиту аміаку трубопроводом Тольятті”.

“На Одеському припортовому заводі Київ має намір підірвати дахи сховищ аміаку та цехів, щоб показати це як ракетний удар з боку Росії”, брешуть окупанти.

На сайті білоруського прикордонного комітету опублікували пресреліз про нібито масову міграцію українців до Білорусі. Згідно з інформацією про міграційний рух, до Білорусі мали вирушити понад 60 тис. українців, зокрема 40 тис. через Польщу. Проте уповноважений польського уряду з питань безпеки інфопростору Станіслав Жарин спростував вказану інформацію.