Росіяни затопили головну насосну станцію Каховського магістрального каналу: чим це загрожує

Російські окупанти затопили головну насосну станцію Каховського магістрального каналу.

Це загрожує тим, що південь України залишиться без зрошення, а Іванівський та Генічеський райони Херсонської області та частина Запорізької без питної води. Про це повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань у Facebook.

“На жаль, інформація про затоплення ГНС (головної насосної станції) Каховського магістрального каналу внаслідок обстрілу окупантів, підтверджується”, написав він.

За його словами, щоб точно говорити про наслідки потрібен доступ до ГНС.

“Окупанти туди фахівців не пускають. Якщо не почати вирішувати проблеми зараз ланцюжковою реакцією піде руйнування інших об’єктів Каналу. А от що стосується, генератора (світла немає) є ймовірність, що росіяни його не підірвали, а банально вкрали”, підкреслив Хлань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни за тиждень 258 разів обстріляли територію Херсонщини Зеленський

Як повідомив Центр журналістських розслідувань з посиланням на працівників управління головного Каховського магістрального каналу (УГКМК), 30 листопада на головній насосній станції управління головного Каховського магістрального каналу (УГКМК) були затоплені всі підземні приміщення, розташовані нижче рівня води це чотири поверхи загальною висотою 16 м.

Протягом листопада російські окупанти постійно обстрілювали УГКМК, Любимівку і Каховку з боку Таврійська і Нової Каховки. Суто технічно будівлю ГНС зруйнувати або підірвати дуже складно. Однак через потужні обстріли був підірваний шандор затворний щит для утримання та спуску води п’ятої робочої машини.

Теоретично це не мало би призвести до пошкодження робочої магістралі каналу. Але там могла виникнути вибухова хвиля, яка могла розірвати камеру одного з насосів.

“Утім, що б не було причиною, герметизація ГНС порушена, а її машинну залу затопило ґрунтовими водами. Це факт”, розповіли співробітники УГКМК.

Вранці 30 листопада російські окупанти обстріляли середмістя Херсона.

Пошкодили житлові будинки та медичні заклади, влучили у газогін. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

70-річна жінка загинула у власній квартирі.

Він також повідомив, що у місті зникла напруга в електромережах. Причина в потужних обстрілах міста російськими окупантами.