Бойовий імунітет взимку: 15 продуктів, що зміцнять імунну систему

Ризик підхопити застуду взимку зростає на 80% у дітей та дорослих.

Тому в холодний сезон особливо важливо підтримувати імунітет на належному рівні, пише The Sun.

За різними даними, у дітей буває до восьми застуд на рік, а у дорослих у середньому від двох до трьох.

Для зміцнення імунітету необхідно переглянути свій раціон і надати перевагу кориснішим продуктам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог розповів, які продукти і коли потрібно їсти для приборкання апетиту

Нижче добірка з 15 продуктів для зміцнення імунної системи.

Додаючи їх до раціону важливо дотримуватись рекомендованої добової норми. Багато корисних речовин можуть придушити вашу імунну відповідь і призвести до негативних побічних ефектів.

Яблука

Вони містять пребіотики та антиоксиданти, які є натуральними молекулами, що допомагають боротися зі шкідливими вільними радикалами в організмі людини, які атакують клітини і призводять до хвороб.

Чорний шоколад

Містить цинк та антиоксиданти та допомагає активувати Т-клітини, які є невіднятною частиною боєздатної імунної системи.

Часник

Цей овоч століттями використовували для зміцнення організму. Він містить сполуки, які допомагають імунній системі боротися з патогенами, і має потужні антибіотичні властивості.

Трави

Розмарин, базилік і чебрець, наприклад, мають антиоксидантні та протизапальні властивості, і ви можете використовувати кілька трав одночасно за одне вживання їжі.

Халапеньйо

Перець халапеньйо дасть вам вітаміни А та С та каротин, який допомагає боротися з пошкодженням клітин. Багато переваг халапеньйо для здоров’я пов’язані зі з’єднанням під назвою капсаїцин, яке робить його пряним.

Ківі

Цей фрукт багатий на вітамін С. Вважається, що він збільшує вироблення лейкоцитів, життєво важливих для боротьби з інфекціями. Ківі середнього розміру містить понад 50% рекомендованої добової норми вітаміну С.

Сочевиця

Це джерело рослинного білка, вона також багата на клітковину, вітаміни і мінерали, які підтримують здоров’я кишківника та імунітету. Також сприяють щоденному споживанню клітковини, що рекомендується в 30 г.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не “демонізуйте” картоплю: вчені виявили несподівану користь цього овочу для здоров’я

Горіхи

Є джерелом клітковини, корисних мононенасичених жирів, безлічі необхідних вітамінів та мінералів, а також рослинного білка. Вони є гарною альтернативою переробленим, насиченим цукром закускам, які негативно впливають на здоров’я нашого кишківника та рівень імунітету.

Горох

Містить розчинну клітковину та антиоксиданти, які життєво важливі для сильної імунної системи.

Кіноа

Кіноа містить дуже важливу пребіотичну клітковину і всі дев’ять незамінних амінокислот (будівельних блоків білка), які наш організм не може виробляти самостійно.

Кунжут

У насінні кунжуту багато незамінного мінералу селену, який має вирішальне значення для імунної функції та бере участь у виробленні антитіл.

Помідори

Томати містять поліфенол лікопін потужну рослинну сполуку, яка цілюще впливає на імунітет завдяки своїм антиоксидантним властивостям.

Локшина удон

Ця локшина містить безліч необхідних вітамінів та мінералів, зокрема цинк, залізо, мідь, фолієву кислоту, магній та кілька вітамінів групи В.

Цілозернові

Ці складні вуглеводи, зокрема овес, цілозерновк борошно, лобода і коричневий рис, багаті на клітковину і містять життєво важливі вітаміни, мінерали і фітонутрієнти (потужні рослинні сполуки).

Натуральний йогурт

Один із найкращих продуктів для здоров’я кишківника, оскільки він ферментований і містить живі культури. Це хороші бактерії, які допомагають зміцнити та збалансувати імунну систему.

В Україні протягом епідемічного сезону 20222023 років очікують циркуляцію чотирьох штамів грипу та коронавірусу SARS-CoV-2, спрогнозували в Центрі громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я.

Українцям рекомендують вакцинуватися, аби запобігти тяжкому перебігу хвороб.