ВООЗ перейменувала мавпячу віспу: до чого тут расизм

Всесвітня організація охорони здоров’я перейменувала мавпячу віспу на mpox.

Це скорочення від англійської назви хвороби monkeypox, пише BBC. Старою назвою користуватимуться ще протягом року, перш ніж її остаточно скасують.

“Назва Mpox прийнята після тривалих дискусій між експертами, країнами та широкою громадськістю. Це зробили задля уникнення стигматизації та расистських висловлювань, пов’язаних із оригінальною назвою. У ВООЗ зазначають, що цей термін легко використовувати як англійською, так і іншими мовами”, ідеться в повідомленні.

Mpox захворювання, подібне до натуральної віспи, але з легшими симптомами та меншою летальністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мавпяча віспа атакує в Україні новий випадок

Вперше віспу ідентифікували в 1970 році. Свою першу назву хвороба отримала через те, що захворювання, спричинене вірусом, виявили у мавп більше ніж за 10 років до того.

За даними ВООЗ, у світі зареєстровано понад 80 тис. випадків захворювання, а також підтверджено вже 55 смертей від хвороби.

15 вересня в Україні лабораторно підтвердили перший випадок віспи мавп. Пацієнт на стаціонарному лікуванні. Він має легкий перебіг хвороби.

В Україні реєструватимуть випадки мавпячої віспи, але епідеміологічного спалаху боятися не варто. Такий прогноз дав головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Початкові симптоми: лихоманка, головний біль, м’язові болі, біль у спині, збільшення лімфатичних вузлів, виснаження. Може бути висип, який часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, зокрема на геніталії.

Експерти вважають, що молоді люди більше ризикують заразитися чи захворіти на цю недугу, оскільки вони рідше були вакциновані проти віспи, яку подолали у 1980-х.