У США пара “усиновила” ембріони, які могли встановити новий рекорд

31 жовтня в американському штаті Теннессі з’явилися на світ близнюки з ембріонів, заморожених понад 30 років тому.

Ембріони були заморожені 22 квітня 1992 року, коли новоспеченому батькові самому було лише 5 років. Вони зберігалися в рідкому азоті за температури -128°C, пише CNN.

Спочатку ембріони створили для анонімної пари ще в 1990-х роках, після чого подружжя пожертвувало їх Національному центру донорства. Сподівалися, що колись інша сім’я зможе ними скористатися.

Новонароджені близнюки Лідія Енн і Тімоті Рональд Ріджвей, ймовірно, встановили новий рекорд.

У їхніх батьків Філіпа та Рейчел Ріджвей є ще четверо дітей, зачатих природним шляхом. Проте пара вирішила “усиновити” три донорські ембріони. Дві пересадки пройшли успішно і на світ з’явилися близнюки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно прикладати дитину до грудей під час годування: поради ЮНІСЕФ

“Мені було 5 років, коли Бог дав життя Лідії та Тімоті, і відтоді він зберігає ці життя. У певному сенсі вони наші старші діти, хоча й найменші”, сказав Ріджвей.

Попередньою рекордсменкою, яка народилася із замороженого майже 27 років ембріона, була Моллі Гібсон. Дитина з’явилася на світ 2020 року. Моллі побила рекорд своєї сестри Емми, яка народилася з ембріона, замороженого протягом 24 років.

“Усиновлення” ембріонів

Медична назва процесу, через який пройшли Ріджвеї, донорство ембріонів. Генетично близнюки можуть бути навіть не пов’язані з батьками.

Використання донорських ембріонів у США не підпадає під категорію традиційного усиновлення дітей та ніяк не регулюється законами.

“Застосування терміну “усиновлення” до ембріонів є неточним, вводить в оману та може стати обтяжливим для реципієнтів, тому його слід уникати”, пояснило Американське товариство репродуктивної медицини.

25 липня 1978 року англійка Луїза Браун стала першою новонародженою дитиною, яку зачали методом екстракорпорального запліднення. Тобто за межами жіночого організму у чашці Петрі.