“Швейцарський нейтралітет позбавляє ЗСУ снарядів” – Констанца Штельценмюллер

Думки у британській The Financial Times керівника Центру США та Європи в Інституті Брукінгса Констанци Штельценмюллер

Багата, нейтральна, захищена від агресивних чи бідних сусідів скелястими гірськими хребтами Швейцарія країна, про яку мріють деякі німці. Відносини між Берном і Берліном, як правило, йшли гладко. Але вторгнення Росії в Україну викликає тремтіння політичних потрясінь по всій Європі, і їх не зупиняють Альпи.

Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт написала гнівні листи своєму колезі в Берні з приводу потреби у додаткових боєприпасах для німецьких зенітних установок Gepard, які Берлін відправляє Києву. Недавні ракетні удари Росії по об’єктах в Україні роблять цей заклик ще актуальнішим.

12 тис. боєприпасів до німецьких знарядь Gepard вироблені в Швейцарії. Вона має право вето на їхній перепродаж чи передачу в дар. Берн відхилив два прохання Берліна дозволити їхній реекспорт Києву

12 тис. 35-мм боєприпасів, про які йдеться, були вироблені в Швейцарії. Вона має право вето на їхній перепродаж чи передачу в дар. Берн офіційно відхилив два прохання Берліна дозволити їхній реекспорт Києву. І справді, руки швейцарців зв’язані строгими юридичними правилами щодо експорту озброєнь.

Ця суперечка загострила дебати у Швейцарії про життєздатність та цінність її священної традиції нейтралітету в той час, коли війна повернулася до Європи. У минулому цей принцип інтерпретувався з прагматизмом – він не заважав Берну посилати солдатів у військові місії ЄС, а його збройним силам працювати з НАТО. Водночас Берн не приєднався до жодного військового союзу, розірвала рамкову угоду з ЄС у 2021 році, і відмовився дозволити літакам НАТО перевозити зброю через повітряний простір Швейцарії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Остання атака Росії аргумент, щоб поставляти більше ППО” Юліуш Сабак

Задля справедливості слід зазначити, що швейцарці беззастережно засудили агресію Кремля, прийняли українських біженців і повторили майже всі санкції ЄС проти Москви, включаючи заморожування активів сотень осіб, пов’язаних із Володимиром Путіним. Багато з них мають банківські рахунки у Швейцарії. Оцінна вартість заморожених активів не менше $100 млрд. Що ще важливіше, торгівля Швейцарії російськими товарами була обмежена 80% російської нафти до війни продавалося через Женеву.

Для популістської та ізоляційної Швейцарської народної партії це вже анафема. Її лідер Крістоф Блохер звинуватив свою країну в “пособництві загибелі російських хлопчиків-солдатів”.

Глава швейцарської партії “Центр” вимагає змінити закон про нейтралітет, щоб Німеччина могла відправляти боєприпаси в Україну, бо, за його словами, “Київ захищає і нас теж”

Інші прагнуть набагато більших змін. Лідер Ліберальної партії Тьєррі Буркарт хоче, щоб Швейцарія стала партнером НАТО. Лідери соціал-демократів закликають до більшої співпраці з ЄС. Голова партії “Центр” Герхард Пфістер вимагає змінити швейцарський закон, щоб Німеччина могла відправляти боєприпаси в Україну, бо, за його словами, “Київ захищає і нас теж”.

Тим часом, інші нейтральні країни теж обережно переглядають свої відносини з НАТО, особливо з урахуванням рішення Фінляндії та Швеції подати заявки на членство після вторгнення в Україну. Австрія, як і Швейцарія, вважає за краще зберігати свої принципи, виявляючи при цьому більшу гнучкість на практиці. Проте, у відкритому листі, підписаному більш ніж 50 громадськими діячами, таку позицію названо “не лише нестійкою, а й небезпечною для нашої країни”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Політичне завдання з Кремля взяти Бахмут” Іґаль Левін

Міністр закордонних справ та оборони Ірландії Саймон Ковені закликав до “фундаментального переосмислення” системи безпеки урядова перевірка оборони показала, що країна має “недостатньо надійний військовий потенціал для захисту Ірландії”. Але він додав, що Дублін навряд чи вступить в НАТО “найближчим часом”.

Берн, Відень та Дублін далекі від бойових дій в Україні. Тим не менше, вони прагнуть збільшити свої оборонні бюджети з менш ніж 1% від ВВП до більш ніж 1% від ВВП до кінця десятиліття. Але чи цього достатньо? Всі три країни глибоко інтегровані в глобальні торговельні та фінансові мережі та схильні до економічного примусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Китай ставатиме агресивнішим щодо США. Це призведе до конфронтації” – Юрій Пойта

Москва уважно слідкує за цими внутрішніми дебатами. У травні посольство Росії в Берні заявило, що Кремль не зможе ігнорувати відмову Швейцарії від нейтралітету. Минулого тижня представник МЗС РФ Марія Захарова назвала дискусію в Ірландії “нелогічною та неконструктивною”. Вона зловісно додала: “Як показує історичний досвід, втрата суверенних прав не означає нічого доброго”.

Її думка точніше підтверджують нинішні спроби Путіна знищити державність України. Нейтральні держави Європи могли б замислитися, чи не захистить НАТО їхній суверенітет краще.

Переклад Gazeta.ua