Археологи знайшли загадкові мечі вікінгів віком 1200 років

У Швеції археологи знайшли два древніх мечі вікінгів всередині кам’яної поховальної камери.

Зброю ніхто не чіпав протягом 1200 років, тож знахідка може багато розповісти про життя людей, які жили тут у ті часи, пише Newsweek. Мечі виявили у провінції Вестманланд на великій похоронній ділянці, де розташовані понад 100 поховань. Останні датують періодом між 600 та 1 тис. роками нашої ери.

“У цьому регіоні поховання епохи вікінгів часто розташовані на хребтах, що забезпечило їхню цілісність. Попередні розкопки показали, що багато могил містять зброю та кінську збрую. Це свідчить про регіональну мережу озброєних людей, які охороняли, наприклад, торгові шляхи та виробництво на фермах”, вважає Антон Зайлер із Державного історичного музею Швеції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли древнє поховання мая: моторошні фото

Наразі відомо лише про 20 поховань із Вестманланду, серед яких знаходили мечі. Нещодавно виявлені знахідки вертикально стояли по центру поховальної камери. Їх виготовили з важкого заліза. Довжина кожного меча становила близько 90 см. Разом із тим, визначити їхню повну довжину важко, оскільки зброя деформувалася, коли її закопували в землю. Мечі були поховані понад 1 тис. років тому.

Розкопки у цьому регіоні ведуться вже два роки. Вони є частиною підготовчих робіт для будівництва та розширення шосе між двома містами.

У Єгипті в селищі Береніс на березі Червоного моря вчені досліджують стародавній храм віком 1700 років. Дослідники з’ясували, що у його стінах проводили жертвопринесення з використанням соколів.

Подробиці ритуалу викликали безліч запитань у вчених. Наприклад, поряд із постаментом, куди потрібно було класти підношення богам, чомусь лежав гарпун.

Вчені ламають голову і над тим, кому саме були присвячені ці жертви. На стінах святилища вдалося знайти зображення трьох божеств, двох із яких єгиптологи поки що не ідентифікували. Жіноче божество мало головний убір у вигляді сонячного диска та рогів, а чоловіче голову сокола.