Вчені встановили деталь з життя давніх людей

Люди готують їжу на вогні на сотні тисяч років раніше, ніж вчені вважали досі.

Це встановила міжнародна група дослідників на чолі з ізраїльськими експертами. На півночі Ізраїлю вони знайшли залишки схожої на коропа риби, з’їденої 780 тис. років тому, пише BBC.

Раніше вважали, що використовувати вогонь для приготування їжі люди почали приблизно зі 170 тис. років до нашої ери. Зуби риби добре збереглися. По кристалах на їхній емалі вчені встановили, що її не піддавали прямому впливу вогню. Рибу готували при низькій температурі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У печері знайшли малюнки первісних людей

Перехід людства від вживання сирої їжі до приготовленої це один з найважливіших етапів розвитку.

“Набуття навички, необхідної для приготування їжі, знаменує собою значний еволюційний стрибок, оскільки люди отримали додатковий спосіб оптимально використовувати харчові запаси”, пояснила керівниця розкопок Наама Горен-Інбар з Єврейського університету в Єрусалимі.

Дослідники вважають, що по розташуванню прісноводних водойм можна скласти маршрут міграції первісних людей з Африки в Левант і далі.

Печеру Wonderwerk у південноафриканській пустелі Калахарі назвали найдавнішою схованкою пращурів людей. Вони жили там майже безперервно протягом 2 млн років. Печера розташована в крейдяних скелях пагорбів Курума, неподалік міста Денієлскул, Південно-Африканської Республіки.