Українців запитали, чи стане Батьківщина успішною державою і членом ЄС

9 з 10 українців переконані, що через 10 років Україна буде успішною державою, яка увійде до складу Європейського Союзу.

Респондентам пропонували обрати, з яким із двох сценаріїв майбутнього Батьківщини оптимістичним чи песимістичним вони згодні більше. Результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, свідчать, що 88% українців вважають, що через 10 років Україна буде успішною країною у складі ЄС. При цьому серед них 63% повністю поділяють такий погляд, а скоріше погоджуються 26%

“Натомість лише 5% респондентів мають песимістичні очікування, що через 10 років Україна буде спустошеною країною з відтоком людей”, зазначають соціологи.

В оптимістичний варіант найбільше вірять жителі заходу України. Але фактично у всіх регіонах більшість дивиться у майбутнє України з надією від 90% на заході до 76% на сході. Соціологи пояснюють це тим, що на сході України, у Харківській і Донецькій областях, рівень руйнувань і обстрілів особливо інтенсивний.

“Попри це, 76% вірять у краще майбутнє (і лише 14% бачать у майбутньому руїну). Важливо також звернути увагу на південь, який зазначає також інтенсивних бойових дій, але де 89% бачать Україну успішною через 10 років (при лише 7% песимістів)”, повідомляє КМІС.

При цьому серед усіх вікових категорій більшість оптимістично оцінює майбутнє України. Зокрема, серед 18-29 річних цей показник становить 94%.

Серед респондентів-оптимістів 96% також заявили, що готові терпіти матеріальні труднощі 3-5 років, якщо в результаті Україна стане успішною країною і членом ЄС.

Доповнюється.