МАГАТЕ не знайшли ознак виготовлення “брудної бомби” в Україні

Міжнародне агентство з атомної енергії завершило перевірку трьох об’єктів в Україні.

Жодної незаявленої ядерної діяльності там не виявили, передає МАГАТЕ.

МАГАТЕ перевіряло заяви РФ про виготовлення “брудної бомби” в Україні. Фахівці побували в Інституті ядерних досліджень у Києві, Східному гірничо-збагачувальному комбінаті в Жовтих Кодах і ВО “Південний машинобудівний завод” у Дніпрі.

“На підставі оцінки наявних на сьогодні результатів та інформації, наданої Україною, Агентство не виявило жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів у місцях розташування”, сказано у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МЗС назвали справжню причину кремлівського фейку про “брудну бомбу”

Інспектори відібрали зразки з навколишнього середовища для аналізу в лабораторіях гарантій МАГАТЕ.

“Наша технічна та наукова оцінка результатів, яку ми наразі провели, не показала жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів у цих трьох місцях. Крім того, якнайшвидше ми повідомимо про результати відбору проб навколишнього середовища”, сказав гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба подякував за оперативну перевірку українських об’єктів.

“МАГАТЕ перевірило три українські об’єкти, які опинилися в центрі російської дезінформації, і не знайшло доказів будь-яких “брудних бомб”. Я дякую Рафаелю Гроссі за чудову та оперативну співпрацю МАГАТЕ, яка допомогла протистояти російській брехні. Росія підтвердила свій статус головного брехуна світу”, написав він.

23 жовтня міністр оборони Росії Сергій Шойгу провів телефонні розмови з колегами з Франції, Туреччини, Британії й Сполучених Штатів Америки, під час яких розповів їм про нібито підготовку України до “провокації” з використанням якоїсь “брудної бомби”. Таким чином Шойгу намагався сповільнити або зупинити західну військову допомогу Україні, а також послабити НАТО, пояснили американські військові аналітики.

Аби підтвердити брехливість слів Шойгу, українське МЗС запросило місію Міжнародного агентства з атомної енергії негайно надіслати експертів на об’єкти в Україні, які РФ описує як “місця розробки “брудної бомби”.