“Дніпро-1” програв АЗ битву за перше місце в групі Ліги конференцій

СК “Дніпро-1” завершив виступи на груповій стадії Ліги конференцій сезону 2022/2023 гостьовим поєдинком з АЗ.

Українська команда достроково вийшла до плейоф турніру, здобувши в попередньому турі перемогу над кіпрським “Аполлоном”.

В Алкмарі вирішувалася доля першого місця в групі. Нідерландський клуб влаштовувала навіть нічия, а от “спортклубівцям” потрібен був виграш, щоб фінішувати на чолі квартету та завоювати путівку безпосередньо до 1/8 фіналу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні “Динамо” й “Дніпро-1” зіграють завершальні матчі року в єврокубках

Початок матчу вийшов невдалим для дніпрян. На 8-й хв. Єспер Карлссон навісив з лівого флангу, і Єнс Одгорд спокійно головою пробив у кут воріт. Воротар зі стрибком запізнився, а де були захисник ‒ ще те запитання. Подачу могли замкнути відразу троє гравців суперника.

Команда Олександра Кучера не звернула уваги на пропущений гол і створила кілька моментів. Голкіпер відбив удари Піхальонка й Довбика. Дещо згодом потужно пробив з-за меж штрафного майданчика Бабенко. У цьому епізоді воротар не допоміг би, проте м’яч за шаленою траєкторією пролетів поруч зі стійкою.

АЗ мав шанс відзначитися вдруге на 29-й хв. Валеф зробив сейв після удару з близької відстані, після чого Карлссон не влучив у порожні ворота. “Дніпру-1” відверто пощастило. Господарі грали спокійно й розкуто, адже рахунок їх повністю влаштовував.

І догралися до того, що пропустили наприкінці тайму. Яніс Амаш продерся лівим флангом і прострілив на лінію воротарського майданчика. Артем Довбик у боротьбі з оборонцем вдало підставив ногу й пробив повз воротаря. На секунду здалося, що арбітри не зафіксують взяття, проте головний чітко вказав на центр поля. Український нападник забив уже п’ятий гол у Лізі конференцій поточного сезону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Друга команда з України гарантувала собі євровесну: відеоогляд матчу “Дніпро-1” “Аполлон”

Знову пощастило дніпрянам на початку другої половини зустрічі. Захисник необачно й несильно віддав на Валефа. Воротар у падінні зумів вибити м’яч, проте недалеко. Павлідісу лишалося не промахнутися з вигідної позиції. Це йому не вдалося ‒ “круглий” пролетів поруч зі стійкою. А тренери на лаві нідерландського клубу схопилися за голови.

Українська команда не відсиджувалася в обороні, а також шукала щастя в атаці. Тому в господарів з’являлися вільні зони. І наставник АЗ вирішив освіжити фланги замінами. Не хотів він втрачати очки в рідних стінах в останньому єврокубковому матчі року.

Надалі гра заспокоїлася. “Дніпро-1” був не проти вирвати перемогу, однак великими силами бігти вперед не поспішав. Також організовано почав діяти в захисті, і реальних шансів у нідерландського клубу не було. Підопічні ж Кучера шукали Довбика довгими передачами.

Наприкінці зустрічі “спортклубівцям” навіть удалося притиснути господарів на деякий час. В одному з епізодів Довбик зачепився за м’яч і скинув під удар партнеру, якого випередив захисник. Натомість лідер чемпіонату України пропустив. Юкінарі Сугавара подав з правого флангу, а Вангеліс Павлідіс головою пробив точно в кут. Знову провал під час простого навісу.

“Дніпро-1” міг вирвати нічию, проте АЗ врятувала поперечка після зрізки гравця нідерландського клубу в бік власних воріт. Українська команда поступилася 1:2 та фінішувала в своїй групі другою, тому стартує навесні зі стадії 1/16 фіналу. Колектив з Алкмара потрапив одразу до 1/8 фіналу.

Жеребкування 1/16 фіналу Ліги конференцій відбудеться 7 листопада. СК “Дніпро-1” зіграє з однією з команд, які фінішували третіми в своїх групах у Лізі Європи.