Мобілізовані в’язні потрібні “Вагнеру” не для участі в боях – британська розвідка

Роль російської приватної військової компанії “Вагнер” змінилася після вторгнення Росії в Україну.

Якщо в попередніх збройних конфліктах власник компанії, олігарх Євген Пригожин дотримувався відносно високих стандартів набору, то зараз набирають ув’язнених із серйозними захворюваннями. Це підкреслює підхід, за яким надають пріоритет кількості, а не досвіду чи якості. Про це повідомило міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані своєї розвідки 30 жовтня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не відпускати в’язнів достроково ‒ ISW повідомив про безпрецедентне рішення Кремля

Це підтверджує й опублікований допис Пригожина 27 жовтня. У ньому власник “Вагнера” визнав звинувачення в тому, що його компанія змінила стандарти та вербувала російських засуджених, які страждають на серйозні захворювання, включаючи ВІЛ і гепатит С.

“Нещодавно Пригожин обговорював плани створення 200-кілометрової оборонної “лінії Вагнера” на сході України. Ця робота потребувала б великої робочої сили. Існує реалістична ймовірність того, що деякі новобранці засуджених спочатку будуть залучені до роботи над будівництвом оборони”, зазначили британські розвідники.

Біля окупованого міста Гірське на сході України росіяни побудували майже двокілометрове протитанкове укріплення.

Укріплення складається з чотирьох рядів цементних пірамід, які, як сподіваються росіяни, не дадуть машинам і танкам Збройних сил України рухатися. За протитанковими укріпленнями розташована велика траншея, свідчать нові супутникові знімки Maxar Technologies.

Додаткові супутникові знімки Європейського космічного агентства показують, що копання траншеї відбувалося у два етапи: перша частина траншеї копалася з 25 вересня; друга ділянка траншеї була викопана десь між 30 вересня та 5 жовтня.