Рада може визнати Білорусь тимчасово окупованою

До Верховної Ради внесли проєкт постанови про визнання Білорусі тимчасово окупованою країною.

Законопроєкт написала група народних депутатів від різних фракцій і груп, зокрема Євгенія Кравчук, Олексій Гончаренко, Ірина Геращенко та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Між російськими та білоруськими військовими дедалі частіше виникають конфлікти

У постанові є звернення до міжнародного співтовариства з проханням визнати територію Білорусі тимчасово окупованою Росією, позбавлення уряду самопроголошеного президента Олександра Лукашенка міжнародної правосуб’єктності та припинення участі Білорусі в міжнародних організаціях.

“Лукашенко допомагає Путіну вбивати наших громадян, руйнувати наші будинки та інфраструктуру. Росія вже здійснила фактичний аншлюс Білорусі, а Лукашенко тільки виконує забаганки російського диктатора. Необхідно максимально тиснути на цей незаконний режим!” вказав депутат Олексій Гончаренко.

У ніч проти 15 жовтня у Білорусь прибули ешелони з російськими військами. Це перші партії солдатів до анонсованого самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком “регіонального угруповання”.

Лукашенко визнав, що Білорусь бере участь в російській агресії проти України. Білоруський диктатор перетворив країну на плацдарм для армії РФ.

Українська розвідка повідомляла, що у Білорусі готують місця для розміщення 20 тис. мобілізованих з РФ. Ті мають поповнити дислоковані підрозділи російських військ.