“Амбіції Пригожина затьмарюють логіку” ‒ іноземні ЗМІ про запеклі бої за Бахмут

За чотири місяці запеклих боїв лінія фронту біля Бахмута на Донеччині майже не зрушила з місця.

У той же час український контрнаступ змінив карту боїв на інших напрямках. Про це пише The Washington Post.

Про те, що найважчі бої тривають біля Бахмута заявляв також президент Володимир Зеленський.

“Проте, за словами експертів, у цій боротьбі за контроль над зруйнованим містом амбіції російського олігарха Євгенія Пригожина, засновника групи найманців Вагнера, могли затьмарити будь-яку стратегічну логіку”, ‒ йдеться у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “У сміливості є обличчя” показали незламних українських захисників

Після безладного відступу росіян із Ізюма битва за Бахмут більше не є частиною жодної скоординованої військової операції. Замість цього Пригожин кидає в бій нові хвилі найманців з “Вагнера”. Мабуть, бачить політичну перевагу в захопленні міста як військового трофею. Тоді як регулярні російські сили залишаються позаду.

Українські війська покладаються на спритнішу тактику, щоб протистояти жорстокій битві.

“У росіян є солдати, зброя, все. Ми повинні бути розумними”, ‒ цитує видання одного з бійців 93-ї української бригади.

У Бахмуті до вторгнення Росії в Україну мешкало близько 70 000 людей. Нині, можливо, залишилося 15 000. Вулиці міста майже порожні.

У нещодавньому аналізі Інститут вивчення війни назвав дії Пригожина в Бахмуті “несуттєвими з оперативної точки зору” після втрати Росією Ізюма.

“Захоплення російськими Бахмута, яке малоймовірне, більше не підтримуватиме якихось масштабніших зусиль щодо досягнення початкових цілей цієї фази кампанії”, ‒ йдеться у звіті.

Теоретично захоплення Бахмута зробило би росіян ще на один крок ближчими до великих міст Краматорська і Слов’янська. Але мало свідчень того, що росіяни могли б зараз їх атакувати.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Тернова Харківської області, Білогорівка та Золотарівка Луганської області, а також Лиман, Іванград, Соледар, Новокалинове, Озарянівка, Одрадівка і Первомайське на Донеччині. Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 16 ударів. Підтверджено ураження трьох опорних пунктів і 10 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також трьох позицій зенітних ракетних комплексів ворога, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України вранці 22 жовтня.