Шольц висловився щодо підтримки України

Світ повинен допомогти Україні відбудуватися

Це величезне завдання, сказав канцлер Німеччини Олаф Шольц у суботньому подкасті, передає Укрінформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ФРН тиснуть на міністра фінансів, щоб збільшити допомогу Україні

“Нам доведеться багато вкласти, щоб це добре працювало. Україна не може зробити це сама. Європейський Союз не може зробити це сам. Це може зробити лише вся світова спільнота, яка зараз підтримує Україну. І робити це їй доводиться довго”, заявив він.

Важливо не лише дуже конкретно визначити, що потрібно зробити, але й подумати і про те, як протягом багатьох років і десятиліть світ зможе фінансувати таку відбудову.

Цим питанням присвячена експертна конференція. Шольц разом із главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн скликають її у Берліні 25 жовтня.

“Поки світ намагається підтримати Україну та її народ у захисті незалежності, територіальної цілісності та суверенітету, її демократії та свободи, вже треба думати про майбутнє, про те, як забезпечити гарне майбутнє для тих, хто живе в Україні, щоб економіка знову зростала і все працювало”, сказав Шольц.

Канцлер Олаф Шольц останнім часом неодноразово повторював, що Німеччина підтримуватиме Україну зброєю доти, доки це необхідно. Нещодавно компанія Lambrecht із гордістю повідомила, що одна з чотирьох систем ППО IRIS-T була передана Україні. Бюджет на чотири системи IRIS-T перевищує 500 млн. Бундесвер також припускає, що він може використати цей фонд для заміни таких систем як Panzerhaubitze 2000, які він передав Україні.

У той самий час федеральні фінанси ФРН на 2023 рік вже перебувають під значним тиском через великі пакети допомоги, щоб компенсувати зростання цін на енергоносії.