Ціни на нафту обвалилися на тлі прогнозу МВФ

Світові ціни на нафту знижуються третю сесію поспіль. На тлі заяви Міжнародного валютного фонду ф’ючерси на нафту марки Brent у середу подешевшали на 0,5% до $93,78 за барель. Американська нафта марки West Texas Intermediate подешевшала на 0,8% до $88,66 за барель.

Обидва контракти впали на 2% на попередній сесії. 12 жовтня інвестори заявили, що стурбовані ударом по попиту через ризики глобальної рецесії, які зростають, повідомляє Reuters.

“Міжнародний валютний фонд 11 жовтня знизив свій прогноз зростання світової економіки на 2023 рік та попередив про збільшення ризику глобальної рецесії. Але МВФ також закликав центральні банки продовжувати боротьбу з інфляцією, навіть попри те, що інвестори побоюються, що політики можуть спровокувати різкий економічний спад, надто швидко та надто високо піднявши вартість запозичень”, ‒ ідеться у повідомленні.

Президент Федерального резервного банку Клівленда Лоретта Местер заявила, що Федеральна резервна система Сполучених Штатів Америки повинна буде наполягати на посиленні грошово-кредитної політики, оскільки вона ще має контролювати інфляцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ передбачає важкі часи для світової економіки

Долар стрімко виріс, оскільки Банк Англії не завершив свою програму купівлі облігацій. Міцніший долар робить номіновані у цій валюті товари дорожчими для власників інших валют і, як правило, чинить тиск на нафту та інші ризиковані активи. На нафтовий ринок також тисне жорсткість коронавірусних обмежень у Китаї ‒ другому за величиною споживачеві нафти у світі.

Минулого тижня Організація країн-експортерів нафти та її союзники, включаючи Росію (ОПЕК+), вирішили скоротити свій видобуток на 2 млн барелів на добу. За словами аналітиків ANZ, посилення прогнозів пропозиції після оголошення ОПЕК+ нині проігноровано ринком.

Ціни на нафту 11 жовтня знизилися, продовживши падіння майже на 2% на попередній сесії. Причиною стало зміцнення долара, яке викликало побоювання з приводу уповільнення світового попиту.

Світові ціни на нафту знизилися 29 вересня після зростання на понад $3 на попередній сесії.

Ціна на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE опустилася 27 вересня нижче за $83 за барель. Востаннє таку ціну зафіксували 11 січня.

Бенчмарки втрачають третій тиждень поспіль, частково через посилення долара, що робить нафту дорожчою для покупців, які використовують інші валюти. Індекс долара знизився в п’ятницю, але залишився поблизу максимуму минулого тижня.

На тлі побоювань щодо глобальної рецесії, які зростають, інвестори готуються до підвищення процентної ставки в США, адже дані показали розширення базової інфляції.

На ринок також вплинув прогноз Міжнародного енергетичного агентства щодо майже нульового зростання попиту на нафту в четвертому кварталі через слабший попит у Китаї.