“Триває світова енергетична війна” ‒ у Сербії пояснили аварію на нафтопроводі “Дружба”

Витік на нафтопроводі “Дружба”, який зафіксували в Польщі, це ‒ продовження подій на газогоні “Північний потік”.

Нині триває світова енергетична війна. Про це у коментарі телеканалу Prva сказала віце-прем’єр Сербії Зорана Михайлович.

“Те, що відбувається з нафтопроводом “Дружба”… здається продовженням того, що сталося з газопроводом “Північний потік”, ‒ сказала Михайлович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Росії спробували підірвати нафтопровід “Дружба”: що відомо

За її словами, це може вплинути на безпеку Європи.

“Все це вплине на енергетичну безпеку в Європі, на зростання цін. Бо ми йдемо не до покращення, а до гіршої ситуації”, ‒ говорить Михайлович.

Вона запевнила, що проблем з постачанням нафти до Сербії не буде.

“Досі ми імпортували сиру нафту з інших країн Адріатичним трубопроводом, не тільки з Росії. У цьому немає нічого нового для нас”, ‒ зазначила віце-прем’єр.

У Польщі виявили витік на одній з ліній нафтопроводу “Дружба”. Це ‒ основний маршрут, яким нафта потрапляє до Німеччини. Причини пошкодження поки невідомі, повідомляє польський оператор PERN. Витік зафіксували увечері 11 жовтня приблизно за 70 кілометрів від Плоцька.

Світові ціни на нафту 11 жовтня знизилися, продовживши падіння майже на 2% на попередній сесії. Причиною стало зміцнення долара, яке викликало побоювання з приводу уповільнення світового попиту.