Зеленський звернувся до учасників 2BS Forum й озвучив п’ять кроків для захисту від російської агресії

Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників 2BS Forum, що відбувається в Чорногорії.

Він наголосив, що російська війна проти України це лише провісник того, що може очікувати будь-яку державу на нашому континенті чи в інших частинах світу. Тому безпека це ключове питання нашого часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент розповів про просування української армії

“Вперше за довгі десятиліття ми опинились у таких умовах, коли нам треба захищати право на життя для наших народів. Не просто ті чи інші життєві умови, не просто ту чи іншу концепцію для життя у Європі чи в окремих регіонах, а саме життя”, зазначив глава держави.

Зеленський озвучив п’ять кроків для захисту від російської агресії.

“Перше єдність. Це фундамент. Це те, що має бути завжди не тільки формально, а й по суті. Не тільки на самітах, а й у справах. Росія боїться нашої єдності. Тому вона робить дуже багато, щоб її зламати. Але ми тільки посилюємо нашу єдність. А отже, Росії нас не підкорити. Ні Україну, ні Чорногорію, ні будь-яку іншу державу вільного світу”, сказав він.

Другий метод захисту, за словами Зеленського, це демократія.

“Це наш характер. Ми бачимо, що нинішні керівники Росії мають нав’язливе бажання зламати принцип демократичної зміни влади в усіх країнах, щодо яких мають загарбницькі амбіції. Всі держави Європи повинні демонтувати будь-які російські мережі впливу. Щоб не було поширення дезінформації, корупції та злочинної політики. Для Балкан це важливо не менше, ніж для нашої частини Європи”, зауважив він.

За словами Зеленського, третій метод це незалежність.

“Маємо визнати на всіх рівнях у Європі та світі очевидне: Росія загрожує не комусь одному, а всім. Тому й усі мають досягнути повної незалежності від Росії, щоб вона не могла перетворювати залежності від неї на кайдани: економічні залежності, енергетичні, політичні будь-які”, наголосив український лідер.

Четвертий метод захисту це зброя.

“Це звучить трохи незвично у Європі, але зараз ми бачимо, яку війну Росія може влаштувати буквально з нічого. Росія може заблокувати море для країни, яку хоче захопити. Може спалювати міста й села. Може влаштувати ракетний терор”, попередив президент України.

Він закликав партнерів звернути увагу на те, якої інтенсивності війну Україна зараз веде для свого захисту.

“Погляньте, і ви зможете оцінити й обсяг зброї, який може знадобитися для захисту в такій війні, якщо Росія перетворить на поле бою територію ще якоїсь іншої країни. Як би як це не було складно, але маємо забезпечити і зараз для України, щоб ми могли повернути мир усім своїм громадянам, і для Європи після цієї війни такий обсяг зброї, таку потужність зброї, щоб у РФ більше ніколи не могло виникнути бажання зруйнувати мир”, зазначив Зеленський.

П’ятий пункт, за словами Зеленського, це відповідальність.

“Вони зруйнували демократію у своїй країні. І вони почали руйнувати все навколо Росії. Вони звикли красти те, що їм подобається, і купувати тих, хто повинен був захищати від них національні інтереси тієї чи іншої держави. Вони почали війну проти України у 2014 році, тому що відчули, що їм за це нічого не буде. Це їм показала війна проти Грузії”, нагадав президент.

Зеленський наголосив, що росіяни здійснили повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого, бо не вірять, що світ зможе притягнути їх до відповідальності не тільки за злочин агресії проти суверенної держави, а й за будь-який злочин, який тільки можна уявити.

“Тож притягнути їх до відповідальності це гарантувати довгостроковість миру після цієї війни. Невідворотність покарання один з ключових принципів кримінального судочинства. І маємо застосувати цей принцип до російського керівництва так, як вони на це заслуговують” закликав глава держави.

Зеленський підкреслив, що світ має позбутися всіх видів залежності від Росії, а також посилювати союзи і співпрацю.

“Маємо гарантувати собі достатню кількість і ефективність зброї для повноцінного захисту в небі, на землі, на морі та в кіберпросторі у цій війні, що її вже веде Росія проти України, та у будь-якій новій війні, якщо Росія захоче поширити бойові дії зараз чи повторити агресію в майбутньому”, вкотре наголосив президент.

Нагадав Володимир Зеленський і про посилення санкцій.

“Санкції проти Росії це обовʼязково. Вони мають не просто діяти, а регулярно посилюватися, щоб держава-агресор не встигала адаптуватись. Я вдячний усім, хто підтримує таку політику!” підкреслив український лідер.

Президент України Володимир Зеленський і російський диктатор Володимир Путін погодилися відвідати саміт країн G20 в Індонезії у листопаді.

Про це заявив посол Індонезії в ОАЕ Хусін Багіс, повідомляє The National. Спікер президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив, що Росія братиме участь у саміті G20, але формат, як і раніше, не визначений.

Водночас спікер президента України Сергій Никифоров у коментарі українським ЗМІ спростував інформацію, що Зеленський уже ухвалив рішення відвідати саміт G20 в Індонезії у листопаді. Він додав, що остаточного рішення ще немає.