Запуск родовища в Нідерландах зможе замінити російський газ у Європі

У разі настання критичної ситуації Нідерланди допускають перезапуск газового родовища Гронінген.

Зараз родовище перебуває у процесі закриття через сотні землетрусів, до яких призвела його розробка, пише Bloomberg.

“Поки що Нідерланди відкидають заклики наростити викачування газу, попри те, що Європа готується до найсуворішої зими з часів Другої світової. З 1963 року Гронінген є основою європейського газопостачання. Після десятків років видобування, там досі є близько 450 млрд кубів газу в резерві на суму близько 1 трильйона доларів. За даними компанії Shell, що бере участь в експлуатації родовища, можливо видобувати ще на 50 млрд кубів газу на рік більше, ніж зараз. Причому додаткові обсяги газу можна отримати майже відразу після запуску”, ‒ ідеться у повідомленні.

Перші невеликі поштовхи в Гронінгені зафіксували у 1986 році. Відтоді їх було сотні. Хоча більшість з них неможливо виявити за допомогою приладів, у 2012 році в регіоні стався землетрус магнітудою 3,6 бала, що призвело до тисяч позовів про відшкодування майнової шкоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ офіційно визнала газовий терор Молдови

За даними Гронінгенського інституту гірничодобувної промисловості, з приблизно 327 тис. будинків у регіоні щонайменше 127 тис. зазнали певних пошкоджень. Понад 3,3 тис. будівель у цьому районі знесли з 2012 року, оскільки землетруси зробили їх небезпечними.

“Продовжувати видобуток небезпечно, але країна не може ігнорувати страждання в інших державах ЄС. Нестача газу може змусити нас прийняти це рішення. Зокрема, якщо лікарні, школи та будинки не зможуть належно опалюватися”, ‒ заявив міністр гірничодобувної промисловості Нідерландів Ганс Вілбріф.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте не виключає використання Гронінгена для посилення поставок, але “лише у крайньому випадку”. Замість того, щоб збільшувати видобуток газу, Нідерланди зняли обмеження на генерацію вугільних електростанцій, а також подвоїли імпортні потужності для скрапленого природного газу та забезпечують заповнення газових сховищ на 80% до початку зими.

Багато мешканців Гронінгена готуються до того, що уряд скасує своє рішення і зрештою збільшить видобуток, оскільки тиск на країну зростає.

Німеччина та Данія об’єднали зусилля задля зменшення залежності від російського газу. Країни домовилися побудувати вітроенергетичний хаб “Енергетичний острів Борнхольм” у Балтійському морі.

Німецький мережевий провайдер 50Hartz і його датський аналог Energinet розділять витрати на вітроенергетичний хаб, а також прибуток від нього. Країни Балтії та Польща зможуть приєднатися до проєкту вже після запуску хабу.