Кубок, який розіграли футболісти з нагоди річниці “Просвіти”

“За перше місце в чотиризмагу українських дружин Підкарпаття з нагоди 70-ліття “Просвіти” вигравіювано на мідному кубку, який зберігають нащадки Йосифа Новака (19141974). Він народився у Стрию на Львівщині, замолоду грав за місцеву футбольну команду “Скала”.

 У паспорті тато записаний як Йосиф, на роботі його кликали на польський манір Юзеф, а друзі називали Осип, розповідає його донька Надія Новак, 81 рік. До війни у Стрию було декілька футбольних команд: польська, єврейська, робітнича. У “Скалі” ж грали українці. Тато був лівим півзахисником і нападником. Вважався ведучим гравцем, був капітаном. Згадував, що на матчі в інші міста їздили фірою його брата Стаха, мого стрийка.

Улітку 1938-го українці Галичини відзначали 70-річчя “Просвіти”, найбільшого культурно-­освітнього товариства краю. У містах влаштовували концерти, вистави, марші. А в Бориславі провели футбольний турнір. У ньому взяли участь чотири команди: “Ватра” (Дрогобич), “Дністер” (Самбір), “Ропник” (Борислав) і “Скала” (Стрий). Спортивний часопис “Змаг” писав про фінальний матч між стриянами й дрогобичанами: “Скала” переважала в першій половині, у другій більше з гри мала “Ватра”, одначе стомлена важким метчом із попереднього дня не видержала темпа. Після змагань голова бориславської “Просвіти” отець Калінський вручив переможній дружині “Скали” чашу”.

 Тато дуже любив футбол, продовжує Надія Йосифівна. Коли вже не міг грати, судив матчі. Навіть за день до смерті дивився матч по телевізору. Про кубок нічого не розповідав, мама його ховала. Совіти вважали “Просвіту” націоналістичним товариством, могли й покарати за таке.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу “Країна”, оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”