Зберігати гроші найвигідніше у військових облігаціях

Невеликі суми варто тримати вдома у доларах

Військові облігації придбали понад 83 тис. громадян і компаній, за даними Національного банку України. Одна коштує 1 тис. грн. Як зберегти заощадження під час війни, розповідає фінансовий радник 33-річний Михайло ПАЦАН.

Що краще купити валюту чи покласти гроші на депозит?

 Усе залежить від того, що збираєтеся робити з грошима. Якщо плануєте витрачати, то логічно буде покласти їх на короткий депозит, заробити певний відсоток і потім користуватися коштами. Очікувати ще більшого знецінення гривні не варто. Середня інфляція в Україні 11,5 відсотка приблизно настільки щороку знецінюватиметься національна валюта.

Коли йде мова про довгострокові заощадження, то варто придбати валюту. Наприклад, якщо не плануєте витрачати кошти більш як рік. І тримати ці заощадження потрібно, грубо кажучи, під подушкою.

Тобто валютні депозити нині невигідні?

 Купити долари по банківському курсу й покласти на тримісячний депозит це робоча історія. Але є один нюанс. Валютний депозит дає дохід 0,1 відсотка. Тобто його практично немає. В Україні це завеликий ризик. Якби дохідність була хоча б 57 відсотків, то інша справа. А при таких низьких відсотках не бачу сенсу класти валюту на банківський депозит і заморожувати гроші мінімум на три місяці. Сьогодні Україна відвойовує свої території. Але війна ще не закінчилася. Припус­тимо, що кошти знадоб­ляться раніше, ніж очікували. Що робити? Один із нюансів отримання грошей. Не впевнений, що буде можливість зробити це швидко. Якщо сума до 100 тисяч гривень, то зняти їх можна без проблем. Якщо більша, то, можливо, знадобиться кілька днів. Щодо ризику, що гроші після закінчення депозиту будуть заморожені ще на якийсь термін, то він мінімальний.

Якщо вибирати між гривневим депозитом і військовими облігаціями що вигідніше?

 Однозначно другий варіант. Дохід від облігацій не оподатковується, держава гарантує 100-відсоткове повернення коштів, на відміну від депозитів. Самі банки часто інвестують у них кошти. Причина проста більш високі доходи. Гривневі депозити в середньому дають чистий прибуток 10 відсотків, облігації до 18. Друга перевага у будь-який момент можете повернути кошти з урахуванням накопичених відсот­ків. Тому раджу купувати населенню військові облігації. Тим паче, що зараз вони коштують від 1000 гривень.

Раніше треба було добре подумати, перш ніж зв’язатися з конкретним банком. Нині питання платоспроможності фінустанов актуальне?

 Якщо це державний банк, то ризики мінімальні. Також можна не переживати за фін­установи з іноземним капіталом. Кошти в даному випадку залучаються в іноземній валюті й платоспроможність банку легко підтримати. Що стосується українських фінустанов, то ризики можуть виникнути. Останнім часом банкрутами стали три банки.

Громадяни сприймають акції, як щось не­зрозуміле, небезпечне. Мовляв, заробити можуть тільки професіонали.

 І даремно. Наявність українських брокерів робить операції з акціями простими. До того ж вони рахують податки і сплачують їх за клієнта. Якщо ж виходити напряму за кордон, то податок треба платити самому. Деякий час Нацбанк забороняв торгівлю закордонними акціями, зараз знову це можна робити. Єдине обмеження не дозволяють виводити кошти за межі країни.

Для початку можна купити акції вітчизняних підприємств. Варто вибирати компанії, які мають реальний дохід. Скажімо, курятину люди купуватимуть завжди. І птахофабрика, яка її продає, матиме прибуток у будь-якому випадку. Агробізнес, ІТ-сфера одні з найкращих напрямків. Ще порада початківцю слід купувати акції й облігації, які у всіх на вустах. Це найпростіший варіант. І ніколи не вкладайте гроші в цінні папери, які купив знайомий і розказав, що на них багато заробив. Чимало людей на цьому сильно обпікалися.

До війни українці любили скуповувати квартири в новобудовах. Як тепер буде?

 Сьогодні ціни у гривні на нерухомість підвищилися. Це зрозуміло: курс долара виріс, майже всі будматеріали подорожчали. Натомість, якщо рахувати у валюті, то житло подешевшало. Багато людей виїжджає за кордон, і квартири продають майже за пів ціни. В підсумку, середня вартість нерухомості в доларах знизилася більше, ніж на третину.

Так варто вкладати гроші в нерухомість чи ні?

 Треба розуміти, що гроші заморожуються мінімум на два-три роки. Коли війна закінчиться і в Україну почнуть надходити іноземні інвестиції, нерухомість подорожчає. Питання в тому, протягом якого часу це відбудеться.

Порадьте, як підвищити фінансову грамотність?

 Не варто лізти у всякі піраміди й акції, де обіцяють величезні відсотки. Почніть із малого: зберігайте заощадження в різній валюті гривні, євро, доларах. Далі накопичте суму, якої вистачить як мінімум на шість місяців вашого проживання. Після цього можна пробувати найменш ризикові активи державні та військові облігації. З часом плавно додавайте ризику, купіть акції американських компаній. Але тільки після того, як буде сформовано два резерви: готівковий на шість місяців і в облігаціях на такий же період.

Чи варто початківцю мати справу з криптовалютою?

 Варто. Але спочатку треба розібратися з кожною з них. Просто купити й тримати не варіант. На сьогодні існує шість криптовалют, за якими можна слідкувати. Тут подібна ситуація, як і з нерухомістю: гроші вкладають на три-п’ять років. І в один момент може статися, що у вас на рахунку мінус 50 відсот­ків. Тобто не зможете гроші забрати швидко. Але з іншого боку, може бути зростання курсу криптовалюти у два-три й навіть 10 разів. Ніколи не знаєш, коли воно спрацює. Тому, якщо готові заморозити кошти на тривалий період, то можна пробувати мати справу з криптовалютами.

Як вберегтися від шахраїв і не втратити заощадження?

 Українські брокери мають ліцензію Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Можна зайти на її сайт і перевірити. Якщо це іноземний брокер, то сьогодні таких компаній чотири: “Інтеректів Брокер”, “Екзанте”, “Саксобанк” і “Фрідомфінанс”. Якщо не входить до цього списку, то виникає питання де працює. Коли бачите, що офіс розташований на Маршалових островах або Багамах, то з високою ймовірністю це буде не надто добросовісна компанія.

Жоден із українських брокерів не телефонуватиме громадянам і не пропонуватиме вкласти в щось кошти. Це заборонено законом. Тому, якщо хтось набридає дзвінками, можна поскаржитися в комісію. Якщо пропонують мегазаробітки 5070 відсотків, це теж повинно насторожити. Особливо, якщо пов’язано з криптовалютою. Треба розуміти, що там середній заробіток становить 25 відсотків.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”