Як правильно восени прибрати сад і подвір’я – корисні поради

Інтенсивне прибирання це не лише весняна справа. Восени воно не менш важливе.

Відрізняється хіба тим, що робити все слід оперативніше, щоб встигнути до морозів і снігу. Особливо з огляду на традиційну осінню дощову погоду. Gazeta.ua зібрала поради, як ефективніше прибрати навколо будинку, на подвір’ї та в саду до настання зими.

У саду найперше прибирають опале листя, залишки сухих рослин і гілля дерев. Але щодо цього одностайності в господарів немає. Адже кажуть недарма природа так влаштувала, щоб листя на зиму вкривало землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цибуля на зиму коли і як правильно садити

Опале листя чудово вкриває ґрунт, захищаючи рослини від зимових морозів. А ще це природне добриво. Але з огляду на нинішні теплі зими, можна сміливо згрібати листя і робити з нього компост. Потрібно уважно оглянути дерева. Можливо, деякі з них потребують “лікування”, бо зимувати мають здоровими.

Варто також врахувати, що фахівці не радять робити компост з листя, якщо дерева уражені хворобами й шкідниками. Його краще закопати за межами саду.

Газон восени також потрібно ретельно доглянути. Щоб навесні він милував око, подбати про це потрібно восени. Скошують траву наприкінці жовтня. Залишають висоту достатню, щоб коріння не вимерзло взимку. Це 45 см.

Газон перед першими заморозками слід добре полити. А особливо “ніжні” рослини потрібно утеплити, щоб захистити від морозів.

На подвір’ї перед морозами треба звернути увагу на бруківку й доріжки. Якщо там виросли бур’яни чи мох, їх до зими потрібно позбутися.

Від початку травня до кінця липня півонії прикрашають сад, наповнюють його яскравими барвами й чудовим ароматом. Навіть після цвітіння їхнє листя вирізняється особливою декоративністю. Щоб ця краса була й наступного року, важливо знати, коли та як краще пересаджувати півонії.

Якщо ви хочете гарний сад і водночас не витрачати на нього багато часу, варто уважно поставитися до вибору рослин. Можна обрати невибагливі екземпляри. Тоді ваш сад матиме привабливий вигляд за мінімальних зусиль. Варто придбати рослини, які можуть переносити суворі умови, зокрема спеку, вітер, холод, посуху тощо.