Оголосили переможця Нобелівської премії з фізіології та медицини

Цьогоріч лауреатом Нобелівської премії у галузі фізіології та медицини став шведський біолог, фахівець з еволюційної генетики Сванте Паабо.

Завдяки своїм новаторським дослідженням Паабо започаткував нову наукову дисципліну палеогенетику, повідомив 3 жовтня Нобелівський комітет у Twitter.

“Нобелівську премію з медицини та фізіології присудили за відкриття, які стосуються геномів вимерлих гомінідів (приматів) і еволюції людини”, йдеться у повідомленні.

Після перших відкриттів група Паабо завершила аналіз кількох додаткових геномних послідовностей вимерлих гомінідів. Ці відкриття створили унікальний ресурс, який активно використовується науковою спільнотою для кращого розуміння еволюції та міграції людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща висунула Жадана на Нобелівську премію

Нові потужні методи аналізу послідовності вказують на те, що архаїчні гомініди також могли змішатися з Homo sapiens в Африці. Однак геноми вимерлих гомінідів в Африці ще не були секвеновані через прискорену деградацію архаїчної ДНК у тропічному кліматі.

Завдяки відкриттям Паабо ми тепер розуміємо, що архаїчні послідовності генів вимерлих родичів впливають на фізіологію сучасної людини. Одним із таких прикладів є денисовська версія гена EPAS1, яка дає перевагу для виживання на великій висоті та поширена серед сучасних тибетців. Іншими прикладами є гени неандертальців, які впливають на імунну відповідь на різні типи інфекцій.

Нобелівські лауреати засудили напад Росії на Україну. Серед них лауреати премії миру, з економіки, медицини, фізики та хімії. Вони зазначили, що повномасштабний напад РФ на Україну подібний до нападу нацистської Німеччини на Польщу та Радянський Союз.

У п’ятницю у столиці Норвегії Осло оголосять лауреата премії за сприяння встановленню миру.

Нобелівська премія одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Торік вона становила 10 млн шведських крон, тобто близько $900 тис.

Церемонія вручення Нобелівської премії відбудеться в мерії Стокгольма 10 грудня у річницю смерті Альфреда Нобеля.

Минулого року Нобелівську премію з фізіології та медицини отримали дослідники Девід Джуліус і Ардем Патапутян. Нагороду присудили за їхні відкриття рецепторів температури й дотику.